Hatalmas szeméthegyeket filmeztek le Magyarországon az égből

2020. január 19., 20:43

Szerző:

hvg.hu hívja fel a figyelmet a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány által fenntartott portál, a Hulladékvadász vasárnapi cikkére, amely szerint az alapítvány Budapesten már többfelé – Rákosmentén, Zuglóban és Soroksáron –, de Veresegyházon és Százhalombattán is készített drónfelvételeket illegális hulladéklerakókról.

Ezeknek a drónfelvételeknek a jelentőségét az adja, hogy az ügyben illetékes tisztségviselők a legtöbbször nem is tudtak a szeméthegyekről. Jó hír viszont hogy ezeket a bejelentés után néhány héttel jellemzően felszámolták. Hasonló videókat a JÖN Alapítvány készített elsőként Magyarországon.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.