Személyesen Trócsányi László döntötte el, hogy az USA helyett Oroszországnak adjuk ki az amerikaiak által elkapott két orosz fegyverkereskedőt

2018. november 23., 14:44

Szerző:

„Vlagyimir Ljubisin és ifj. Vlagyimir Ljubisin kiadatása a szokásos eljárás keretében zajlott. Mind az Amerikai Egyesült Államok, mind az Oroszországi Föderáció igényt tartott a személyek kiadatására. Az említett személyeket

az igazságügyi miniszter döntése alapján Magyarország az állampolgárság szerinti országnak – ez esetben Oroszországnak – adta ki.

A kiadatásról az igazságügyi miniszter a bírósági döntések alapján, a vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozta meg a döntést. Emellett Magyarország Kormánya az Egyesült Államok nagykövetségével és hatóságaival konzultált és tájékoztatást nyújtott a döntésről” – közölte az Igazságügyi Minisztérium, miután kiderült: a fordulatos, orosz vonatkozásokkal bíró fegyvercsempészeti bűnügyben aaz Orbán-kormány nem az Egyesült Államok, hanem Oroszország kiadatási kérelmét vette figyelembe.

A Direkt 36 által feltárt ügy hátterében az áll, hogy két évvel ezelőtt egy amerikai-magyar akció keretében Magyarországon őrizetbe vettek két orosz fegyverkereskedőt. Az Egyesült Államok szerette volna, ha Magyarország neki adja ki őket, de az Orbán-kormány végül idén augusztusban inkább Oroszországot választotta.

Az Orbán-kormány  annak ellenére döntött így, hogy a Direkt36 információi szerint még az amerikai igazságügy miniszter is személyesen kérte, hogy az USA-nak adják ki a két oroszt, de nem sikerült beszélnie a magyar kollégájával, Trócsányi Lászlóval. 

A két orosz állampolgárt – Vlagyimir Ljubisint és azonos nevű fiát – az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) által titkos akció eredményeként vették őrizetbe a TEK emberei egy Budapest melletti raktárépületnél 2016 novemberében. A hatóságok szerint az oroszok épp arra készültek, hogy nagy mennyiségű fegyvert adjanak el egy mexikói drogkartell képviselőinek, A kábítószerkereskedők nevében tárgyaló emberek azonban valójában a DEA ügynökei voltak – derül ki a Direkt36 által megismert dokumentumokból. 

Szijjártó Péter és Trócsányi László gondoskodik a magyar-amerikai kapcsolatokról

A két orosz egy Pilis Defence Systems Kft. nevű magyar cégen keresztül intézte volna az üzletet. Ez a cég nagyrészt olyan fegyverekkel kereskedett, amelyek a Magyar Honvédségtől származtak. A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM EI Zrt. úgynevezett inkurrencia-pályázatain szerezték be őket, vagyis a hadrendből kivont (inkurrens) magyar katonai fegyvereket vásárolták fel nagy tételben.

Az amerikai hatóságok kérték a az Orbán-kormánytól a két Vlagyimir Ljubisin kiadatását, de közben bejelentkezett értük Oroszország is. Végül az Igazságügyi Minisztériumnak kellett kimondania az utolsó szót, és eldönteni, hogy melyik ország kiadatási kérelmének tegyen eleget. A Orbán-kormány úgy döntött, hogy a NATO-szövetséges Egyesült Államok kiadatási kérelme helyett Oroszország kérésének tesz eleget, és a magyar rendőrök 2018. augusztus 10-én a két fegyverkereskedőt feltették Moszkvába tartó járatra.

Az Egyesült Államoknak innentől gyakorlatilag semmi esélye, hogy felelősségre vonja a Vlagyimir Ljubisint és a fiát.

A Direkt36-nak az ügy részleteit firtató kérdéseire sem a magyar, sem az amerikai hatóságok nem reagáltak érdemben, de egy névtelenséget kérő NATO-diplomata úgy nyilatkozott, az Orbán-kormány az üggyel gyakorlatilag azt üzente a szövetségeseinek, hogy a magyaroknak nemcsak hogy nem szabad, de nem is érdemes hinni.