Vevők és eladók személyes adatai szivárogtak ki a BM használtautó-ellenőrző rendszeréből

2019. április 2., 16:43

Szerző:

Meglepő emailt kaptak a napokban azok, akik január elején kipróbálták az akkor frissen indult állami használtautó-ellenőrző rendszert, a Jármű Szolgáltatási Platformot (JSZP). A Belügyminisztérium március 29-i dátumozású levele szerint ugyanis

a rendszerben a tesztidőszak során megadott személyes adataik nyilvánosságra kerülhettek

– írja az Index. Az alábbi adatok kerülhettek illetéktelen kezekbe:

  • Név, születési hely és idő, lakcím.
  • Az autók eladóinak, vevőinek és a tanúknak az adatai

A minisztérium "haladéktalanul gondoskodott" a probléma megoldásáról – írták, hozzátéve: felszólítanak mindenkit, aki az incidens során illetéktelenül személyes adatokhoz jutott, hogy ezeket az adatokat törölje.

Az nem derül ki, hányan érintettek. Mint ahogy arról sem szól a Pintér Sándor belügyminiszter nevében Kőműves Bianka Réka, a Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály vezetője által aláírt közlemény, hogy az „incidens" nem valamiféle informatikai támadás eredménye, hanem a jelek szerint az adatkezelő gondatlanságából fakadó szivárgás.

De nem közlik azt sem, hogy felelősnek tartják-e magukat a kialakult helyzet miatt.

A különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait egyesítő JSZP-ben ingyenesen lekérhetők az autók műszaki adatai, a baleseti előéletük és az eredetiségvizsgálaton róluk készült fotók, ami nagy segítség lehet a vásárlás előtt állóknak, a minisztérium reményei szerint hozzájárulhat a csalások visszaszorulásához is.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.