Széll Kálmánnak is feltétlenül kell egy szobor, április végén avatják is a Széll Kálmán téren

2019. február 15., 13:55

Szerző:

Széll Kálmán is szobrot kap. A mű felállítását a Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezte, a Fővárosi Közgyűlés elé jövő szerdán kerülő előterjesztést Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes jegyzi.

Az egész alakos szobrot a kormány fizeti, a művet Tóth Dávid szobrászművész készíti el. 

Köztéri szobor - Verőce - Széll Kálmán A szobor makettje
Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A szobrot – amelyet a metrókijárat és a 4-es, 6-os villamosok megállója közötti területen állítanának fel – a tervek szerint április 30-án avatják. A 220 centiméter magas bronzszobor és a hátterét adó homokfújt festett felületű acéllap palást egy háromlépcsős fekete gránitlapokkal burkolt betontalapzaton lesz elhelyezve .

Tóth Dávid jegyzi egyebek mellett Géza fejedelem verőcei lovasszobrát, a pilisvörösvári Boldog Gizellát, a győri Lengyel-Magyar Barátság emlékművet, a hatvani Trianon-emlékművet és Piilinszky János budapesti emléktábláját.  

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.