Szél Bernadett törvényjavaslatot nyújtott be, hogy ne lehessen éheztetni a menedékkérőket, a gyerekeket pedig ne börtönözhessék be a tranzitzónában

2019. június 14., 14:34

Szerző:

Szél Bernadett több törvényt is módosítana azért, hogy a magyar menedékügyi eljárás emberségesebbé váljon, és megszűnjön a legsérülékenyebb menedékkérők fogsága, a fogvatartottak éheztetése a tranzitzónákban – írja a 24.hu.

A független országgyűlési képviselő egy korábbi javaslatával összhangban felkarolta a Magyar Helsinki Bizottság által kidolgozott javaslatokat, amelyeket a civil jogvédők minden képviselőnek felajánlottak, akit felháborít, ami a tranzitzónában történik gyerekekkel, betegekkel, kínzásáldozatokkal és családokkal. 

Azt írták, hogy nem természeti adottság az embertelenség a déli határon, minden képviselőnek, aki komolyan veszi az Alaptörvényre tett esküjét, kötelessége változtatni rajta.

Szél Bernadett átírná ezért a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, a menedékjogról, illetve a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt is.

Fotó: Kökényesi Gábor

Indoklásában emlékeztetett arra, hogy az Európa Tanács emberi jogi biztosa jelezte, a demokrácia és jogállamiság helyzetének romlásával a védelmét kérők is egyre súlyosabb jogsértéseket szenvednek el Magyarországon. Tavaly augusztus óta 14 esetben éheztettek embereket a tranzitzónában. Legutóbb például egy idősödő, cukorbeteg házaspár nem kapott három napig ennivalót, emiatt a strasbourgi bíróság sürgősségi rendeletben szólította fel a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a foglyoknak.

Szél Bernadett a Facebook-oldalán azt írta, hogy hisz abban, hogy egy ország valós erejét nagyban tükrözi, ahogy a rászorulókkal, az elesettekkel, a kiszolgáltatottakkal bánik.

„Élesen ellene vagyok a Fidesz szélsőjobbos módszereinek és a javaslattal emlékeztetni szeretnék minden politikust az emberség alapvető követelményére”

– jegyezte meg. Hozzátette, hogy a tranzitzónába kevesen mehetnek be, de Szabó Szabolcs országgyűlési képviselővel jártak ott. Szabó Szabolcs is csatlakozik a beadványhoz, és kíváncsian várják a kereszténydemokrata képviselők reakcióját.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.