Megjöttek a NEAK adatai: 24 ezer beteget is hazaküldhettek Kásler utasítására, Szél szerint ez nem „sikeres válságkezelés", hanem tragédia

2020. május 26., 20:30

Szerző:

A koronavírusos betegek fogadására kialakított 32 917 kórházi ágy döntő részén korábban betegápolás folyt

– írja Szél Bernadett közösségi oldalán. A független képviselő a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjára felkerült, a kórházi fekvőbeteg-ellátásra vonatkozó áprilisi adatok alapján arról számol be, hogy a márciusi ágykihasználtság átlagosan 41,5 százalék volt.

Márciusról áprilisra átlagosan 16 329 ággyal csökkent a használatban levő ágyak száma, azaz ennyivel kevesebb ágyon ápoltak beteget, 

részletezi Szél. Mivel már márciusban is volt miniszteri utasítás bizonyos kórházi ágyak felszabadítására, a februáriakkal is összeveti a képviselő az áprilisi adatokat, majd megállapítja: majdhogynem megfeleződött az aktív és krónikus ágyak kihasználtsága február és április között.

Átlagosan így 24 466-tal csökkent a használatban levő ágyak száma ebben az időszakban.

A krónikus ágyakon belül a rehabilitációs ágyak kihasználtsága 57 százalékpontot esett ezalatt, hívja fel a figyelmet Szél, ami átlagosan 8690 beteg hazaküldését jelenti. Áprilisra mindössze minden harmadik rehabilitációs osztályon található ágyban feküdt beteg, míg februárban 87,6 százalék volt ez az arány.

A politikus szerint

ilyen számok mellett senki sem beszélhet "sikeres válságkezelésről", ez ugyanis egy tragédia.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.