Megszólalt az Alkotmánybíróság is, fordulat jöhet Szekszárdon

2019. november 8., 05:00

Szerző:

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította az Alkotmánybíróság az MSZP két panaszát a Pécsi Ítélőtábla döntése ellen, amely arról szólt, hogy Szekszárd 2. és 8. választókörzetében november 10-én meg kell ismételni az önkormányzati képviselői választást. Az ismétlést a Fidesz érte el, arra hivatkozva, hogy október 13-án illetéktelen személy jelent meg a választóhelyiségekben, és befolyásolta a megméretés kimenetelét. Ez ellen maga az érintett nyújtotta be a panaszt, azt állítva, pártjelvény ugyan volt a pólóján, de eltakarta egy pulóver, és csak azért ment be a választóhelyiségbe, hogy ételt vigyen a munkatársainak. Nem befolyásolt senkit, csak az ételt adta át.

Ács Rezső
Fotó: Facebook/Ács Rezső

Szerinte egyszerűen túlzás a választás megismétlése, hiszen ilyen erővel egy mentő megjelenése esetén is új megméretést kellene kiírni, arról nem is beszélve, hogy ha a két választókörzeti megméretést megismétlik, az egész polgármester-választást is megismételhetnék.

Az Alkotmánybíróság arra hivatkozva utasította el a panaszt, hogy nem az alaptörvényt érintő kérdésről van szó, a testület nem fellebbezési fórum, kizárólag alkotmányjogi ügyekkel foglalkozik. 

Október 13-án Szekszárdon a fideszes polgármester, Ács Rezső legyőzte az ellenzéki kihívóját, Bomba Gábort, a városi közgyűlésbe azonban a polgármesterrel együtt 7 fideszes jutott be a 8 ellenzékivel szemben. A Fidesz ezután kifogásokat nyújtott be olyan választókerületek miatt, ahol ellenzék jelöltjei kis különbséggel nyertek. A november 10-i ismétlés tétje így az, hogy többséget szerez-e a Fidesz a városi közgyűlésben.