Szekeres Imre: Nincsenek öngyilkos hajlamaink

2017. május 8. 06:43 - szerző: Pungor András

Gyurcsány Ferenc felelőssége, hogy most akarja leváltani a jelenlegi rendszert, vagy majd talán négy év múlva – állítja Szekeres Imre, az MSZP korábbi elnökhelyettese. Azt mondja, ha az ellenzékkel nem sikerül legalább részleges együttműködésről megállapodni, akkor el kell mondani a választóknak, miért nem jött össze. Szerinte árnyékkormányt nem kell létrehozni, az önmagától működik.

– A Botka-sztorihoz hasonló történetet már láttunk: a kétezres évek elején egy kívülről jött, nem a pártelithez tartozó ember egy interjúban jelentette be, vállalja a miniszterelnök-jelöltséget. Őt Med­­gyessy Péternek hívták.

– Látszólag hasonlónak tűnik a két történet, mégis más. 2001-ben egy nem MSZP-s politikus lett a jelöltünk, csak a miénk. Most egy szocialista politikus, polgármester – reményeim szerint – nem csak az MSZP jelöltje lesz. Sok múlik Botka László egyéni teljesítményén és azon, hogy a szocialista párt teljes vezetése úgy segítse, ahogy annak idején Kovács László vezetésével Medgyessyt támogattuk.

– A tandem most is kialakult, Molnár Gyula pártelnökként Botka mellett áll. De mára az ellenzéki tábor szétaprózódott, ráadásul a szocialista politikusok egy része is félszívvel támogatja Botkát.

– 2002-ben egy-egy baloldali és liberális párt létezett. Mivel kétfordulós volt a választás, megmérettük magunkat az első fordulóban, és a másodikban támogattuk a továbbjutott jelöltet. A Fidesz öncélú húzása volt, hogy megszüntette a második fordulót, most a választások előtt kell megállapodnunk. Kérdés, sikerül-e. Az viszont egyértelmű tapasztalatom, hogy az MSZP tagjai egységesen támogatják Botka Lászlót. Az, hogy a politikusok közül valakik a Magyar Időkön keresztül mit üzengetnek, érdektelen – lehet fideszes manipuláció is.

Fotó: Bazánth Ivola

– Többször felvetődött, hogy az MSZP-nek vagy a teljes ellenzéknek árnyékkormányt kellene létrehoznia. Legutóbb Hiller István választmányi elnök beszélt erről.

– Szerintem az árnyékkormány önmagától létezik. A ’94-es kampányban nem kellett Békesi Lászlót vagy Csehák Juditot árnyékminiszterként bemutatni. Egyértelmű volt, hogy értenek a szakterületükhöz.

– Akkoriban volt teljesítmény, most kevés ilyen kaliberű szocialista politikust látok.

– Nagyon sokat dolgoznak a politiku­­saink, képviselőink, de korábban job­­bak voltak a körülmények, a nyilvánosság szerkezete is különbözött a maitól, korrekt volt a tájékoztatás. Ma kormánymédia van közmédia helyett, közpénzből létrehozott, nyíltan Fidesz-média, megszűnt a Népszabadság. Soroljam még?

– Tavaly ősszel az Élet és Irodalomban arról írt, hogy „a politikai és társadalmi rendszerváltáshoz a társadalom nagy többségének akarata kell, és ezt csak egy új választási mozgalom létrehozásával lehetséges elérni, olyan politikussal az élen, aki a közvélemény szemében kormányképes”.

Van a közvélemény szemében kormányképes jelöltünk: Botka László, viszont a választási mozgalom felett eljárt az idő. Az MSZP-n kívül senki sem hajlandó saját pártidentitását részlegesen korlátozni. Ezt el kell fogadnunk, így marad a választási együttműködés. A választásokig van tizenegy hónap, április nyolcadika az első lehetséges dátum. Addig az MSZP-nek erősödnie kell, és közben nyilvánvalóvá tennie: az utolsó pillanatig kész a megállapodásra és a közös kormányzásra. Az együttműködésre nemcsak a kormányváltás miatt van szükség, hanem azért is, hogy újjáépítsük Magyarországot. Egyedül nem megy!

– Tölgyessy Péter elemző úgy fogalmazott: „Jó ideje a baloldali értelmiség jelentékeny része nem az új választói többség megteremtésének tartalmi kérdéseivel foglalkozik, hanem újra és újra valami leleményesnek remélt pótmegoldást keres.”

– Jogos megjegyzés, ezért a politikusoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a választók akkor figyelnek ránk, ha érdekesnek és kivitelezhetőnek tartják a tervein­­ket. Ha világos előttük, mit lépünk annak érdekében, hogy aki dolgozik, annak megbecsüljék a munkáját, és aki szorult helyzetben van, tudja, segítséget fog kapni. Hogyan biztosítjuk, hogy a gyerek tanulhasson, a beteg pedig biztos lehessen abban, hogy kap megfelelő egészségügyi ellátást– Az Orbánnak mennie kell! szlogennel önmagában nem lehet választást nyerni.

– Nincsenek könnyű helyzetben: Szentpéteri Nagy Richard szerint a NER elengedhetetlen része lett a szocialista párt. Tölgyessy Péter pedig úgy látja, a Fidesz folyamatosan „gondozza” ellenzékét, igyekszik megtartani megosztott állapotában.

Ismerem a javaslatokat is: lépjünk ki a parlamentből, hagyjuk ott az önkormányzatokat, bojkottáljuk a választásokat. Ezt egyszer és akkor lehet megcsinálni, ha utcára visszük a politikai küzdelmet. Ennek még nem jött el az ideje, és bízom abban, hogy nem is fog. Azt viszont joggal vetik fel támogatóink, hogy fogjunk össze; de mit kezdjünk azzal, hogy kilenc párt van a demokratikus ellenzéki politikai térfélen– Mondjuk azt a többieknek, hogy hagyják abba, egyesüljünk– Hét éve, mint kismacska a gombolyagba, gabalyodtunk bele abba, hogy kezdjünk valamit a szétaprózódásunkkal.

– A DK-val sem tudnak mit kezdeni. Gyurcsány pártja a szocialisták növekedésének egyik gátja.

– Gyurcsány Ferenc fontos döntés előtt áll, kezében van a megoldás kulcsa. Ha képes lenne elfogadni, hogy többet visz, mint hoz, akkor komoly esély lenne az együttműködésre. Ha elindulna olyan körzetben, ahova emberileg kötődik, akkor elismerést szerezne. Bízom abban, hogy jó döntést fog hozni. Életfilozófiám lett az, amit elsőéves egyetemista koromban egyik professzoromtól, Pungor Ernőtől (a szerzőnek csak névrokona – A szerk.), az MDF-kormány későbbi kutatási miniszterétől hallottam. Azt mondta, ha megkérdeznek egy egyetemi tanárt, mennyi idő alatt tanulna meg kínaiul, azt válaszolná, három év. Az egyetemi adjunktus ugyanerre azt mondaná, hat hónap. Önöknek, diákoknak, mondta Pungor professzor, úgy kell visszakérdezniük: mikor kell vizsgázni– Mi már tudjuk, 2018 áprilisában vizsgáznunk kell.

Fotó: Bazánth Ivola

– Nem vizsgaképesnek, inkább az egymásnak feszülés miatt öngyilkos alakulatoknak tűnnek.

– Nekünk nincsenek öngyilkos hajlamaink. Ha nem sikerül legalább részleges együttműködésről megállapodni, akkor el kell mondani a választóknak, miért nem jött össze. A szavazók, ha látják, hogy négyen összefognak, de ketten nem, akkor levonják a következtetéseket. Arra fogjuk kérni őket, legalább egyéni körzetekben az összefogás jelöltjét támogassák, listán pedig szavazzanak arra, akire akarnak.

– Botka László Fizessenek a gazdagok! programját ellenzéki vezetők is bírálják azért, mert populista, megbélyegez egy társadalmi csoportot. Ugyanakkor a felmérések szerint a tehetősek megadóztatásával 64 százaléknyi választó elégedett lenne. Nem csoda, hiszen a lakosság 16,2 százaléka, vagyis másfél millió ember nélkülözik.

– Ha valaki populistának nevezi azt, ami érthető, lelke rajta! Az emberek fejében összekeveredik két dolog: milyen az igazságos adózás és mit tegyünk a tisztességtelen vagyonszerzőkkel– Botka javaslata az elsőről szól, azt üzeni, nem tartható, hogy az alacsony és közepes jövedelműek adóterhelése relatíve nagyobb, mint a náluk vagyonosabbaké. Ráadásul 2011-től jelentős kedvezményt kaptak a tehetősebbek, ugyanakkor a többség adója nőtt.

– Ha szívére tesz a kezét, a 2018-as választást megnyerheti az ellenzék?

– Igen. Segíthetnek ebben azok, akik az utcán megjelentek és egy kormányzati elképzelésre ki merték mondani, hogy ők azt nem akarják. Megmutatták, hogy lehet nemet mondani. Ez adhat erőt és hitet mindenkinek.