A kormány azért fizetne inkább oktatás formájában a gyöngyöspatai romáknak, mert szerintük a pénz gyorsan elmehet

2020. február 12., 14:53

Szerző:

A gyöngyöspatai iskolaügy alperesei, a tankerület és az önkormányzat közös jogi képviselője sürgősségi kérelemmel fordul a Kúriához – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence elmondta, a sürgősségi beadvány célja, hogy a Kúria minél hamarabb hozzon döntést a gyöngyöspatai iskolaügy jogi folyamatában.

– Ha a Kúria nem fogadja be a sürgősségi kérelmet, akkor valószínűleg csak ősszel lesz döntés az ügyben

– tette hozzá.

A Debreceni Ítélőtábla 2019. szeptember 18-án hozott jogerős ítéletében szegregáció miatt Gyöngyöspatán élő roma családok javára százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot.

Az államtitkár közölte, a bírósági eljárás során számtalan olyan indítvány volt az alperesek – az önkormányzat és a tankerület – részéről, amelyet „nem kellő mértékben vizsgált meg a bíróság első- és másodfokon”. Véleményük szerint a nyolc tárgyalás során nem volt bizonyított eléggé a károkozás mértéke, nem hangzottak el konkrétumok arról, ki, miben érezte kárát.

Rétvári Bence megerősítette, hogy

a jogi felelősségvállaláson túl a kormány kész lényegesen nagyobb erőfeszítést tenni, ezért kezdeményezték, hogy természetben – oktatás, képzés formájában – nyújthassanak segítséget azoknak, akiket a bíróság szerint kár ért.

– Ez sokkal inkább szolgálja az ott élők érdekeit – jegyezte meg.

hvg.hu tudósítása szerint az államtitkár közölte azt is, hogy a kormánynak technikailag sokkal egyszerűbb lenne egy átutalást elindítani és a jóvátételt kifizetni, ők ehelyett választják a bonyolultabb és nagyobb erőfeszítést igénylő természetbeni kártérítést.

Úgy gondolják, ez sokkal inkább szolgálja a károsultak érdekeit, mert egy életre szól, míg az egy összegben kifizetett összeg nagyon gyorsan elmehet.

Arra a kérdésre, hogy a kormány kifizeti-e a kártérítést, ha a Kúria így dönt, Rétvári Bence azt válaszolta, meg kell várni a Kúria döntését. Ugyanakkor utalt arra, hogy január végén levélben megkeresték a gyöngyöspatai gyerekek szüleit, hogy induljon egyeztetés a természetbeni kártérítés lehetőségeiről.

– Erre a megkeresésre két hét elteltével nem érkeztek válaszok – jegyezte meg.

– Szomorú, a problémát nem előre vivő, a társadalmi problémát nem megoldó az, hogy a felpereseket képviselő alapítvány teljesen a pénz irányába vitte az ügyet – fogalmazott Rétvári Bence.

Azzal kapcsolatban, hogy Setét Jenő roma polgárjogi aktivista február végére tüntetést szervez Gyöngyöspatára, az államtitkár azt válaszolta, az ilyen akciók nem viszik előre az ügyet. Azt mondta, „az ügynek ez a része már teljesen politikai irányba ment el, hiszen az aktivista által indított petíciót is baloldali és liberális politikusok írták alá”.

Az ügy előzménye, hogy a szegregált oktatásban részesült gyöngyöspatai gyerekek családjának jogerősen kártérítést kellett volna kapniuk idén január 17-ig, de a pénz nem érkezett meg. Hatvan roma diáknak jár összesen 100 millió forintos kártérítés, amiért évekig a társaiktól elkülönítve oktatták őket a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Orbán Viktor miniszterelnök év eleji sajtótájékoztatóján közölte, hogy szerinte nincs rendben a kártérítés.

Fideszes politikusok a Soros-hálózat akciójának nevezték az eljárást, és készpénzes fizetés helyett inkább oktatási-képzési lehetőségekkel rendeznék a kártérítést, a jogerős ítélet ellenére. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban pedig bejelentette, hogy a gyöngyöspatai romáknak mindent megadnak, de pénzt nem.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.