Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Gyűjtés indult a gyöngyöspatai romák megsegítésére, mivel a jogerős ítélet ellenére sem kapták meg a kártérítést

2020. január 18. 12:45 - szerző: 168 Óra

Dühös Facebook-posztban jelentette be Polgár András, a Polgár Alapítvány alapítója, hogy pénzalapot indít el a gyöngyöspatai kártérítések előfinanszírozására. Ő maga ötmillió forintot ajánl fel a családok megsegítésére – vette észre a hvg.hu.

„A jóhiszemű (de inkább ostobaságig naiv) álmodozó azt hihetné, hogy a miniszterelnök és csahosai visszahőkölnek, netán némiképp még mentegetőznek is ordenáré hazugságaik és/vagy tudatos uszításaik lelepleződése nyomán. Nem ez történik”

– jegyezte meg posztjában a romák integritását segítő szervezet alapítója.

Felháborodásának oka az, hogy noha a szegregált oktatásban részesült gyöngyöspatai gyerek családjának jogerősen kártérítést kellett volna kapniuk január 17-ig, a pénz nem érkezett meg. Hatvan roma diáknak jár 100 millió forintos kártérítés, amiért évekig a társaiktól elkülönítve oktatták őket a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában. Orbán Viktor miniszterelnök év eleji sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy szerinte nincs rendben a kártérítés.

Fideszes politikusok a Soros-hálózat akciójának nevezték az eljárást. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy a gyöngyöspatai romáknak mindent megadnak, de pénzt nem. Horváth László, a Fidesz Heves megyei országgyűlési képviselője pedig inkább oktatási-képzési lehetőségekkel rendezné készpénzes fizetés helyett, a jogerős ítélet ellenére.

„Mindezt az adófizetők pénzének védelmében. Nem, nem jövök elő a focipénzekkel. Nem, nem utalok arra, kik mennyi adóforintot lopnak el napról-napra. Pusztán arra hívnám fel a derék őrző-védők figyelmét, hogy azok az (ön)kormányzati vezetők, iskolafenntartók, tanárok, akik ellopták a gyerekek (és azok gyerekeinek) jövőjét, ugyancsak az adófizetők pénzét tékozolták

– írta Polgár András. Véleménye szerint a megítélt összeget a felelős tisztviselőkön, választott vezetőkön és a helyi tanárokon kellene behajtani.

Szerinte egy másik lehetséges megoldás az lenne, ha a tao-milliárdokból elit-iskolákat lehetne alapítani és üzemeltetni a szegregátumokban.

„Ki-ki lelkiismerete szerint dönthet(ne): Felcsút vagy Gyöngyöspata. Pontosabban: felcsúti milliárdosok versus gyöngyöspatai kisemmizettek”

– tette hozzá.

„Addig is, amíg törvénysértő módon megakadályozható egy jogerős bírósági ítélet végrehajtása, felajánlok ötmillió forintot egy, a gyöngyöspatai kártérítések előfinanszírozására létrehozandó pénzalap elindításához. További támogatásokra számítok, ezért napokon belül jelzem, mely bankszámlaszán gyűjtjük az adóforintokat. Szégyelljék magukat jeligére”

– zárta bejegyzését.