Aduász: a kormányszóvivő bedobta a kötelező "Gyurcsány-szálat", szerinte a baloldali kormányok bűne a gyöngyöspatai szegregáció

2020. január 29. 15:05 - szerző: 168 Óra

Ahogy az borítékolható volt, a gyöngyöspatai roma gyerekek kártérítése kapcsán az Orbán-kormány bedobta az aduászt: az "elmúltnyolcévezést", azaz a 2002-2010 között regnáló baloldali-liberális kormányok okolását.

„A gyermekek bármilyen hátrányos megkülönböztetése elfogadhatatlan. Ennek ellenére a baloldali kormányok alatt Gyöngyöspatán megtörténhetett az, hogy külön emeleten tanítottak roma és nem roma gyerekeket. Ezért egy alapítvány pert indított, és saját céljaira politikai eszközként használta őket” – hívta fel a figyelmet a háttérben meghúzódó "Gyurcsány-szálra" Szentkirály Alexandra kormányszóvivő:

 

Arról persze nagyvonalúan megfeledkezett a fiatalos lendülettel, mosolygós videójával berobbant szóvivő, hogy Gyöngyöspatán 2004 és 2017 között különítették el származásuk szerint a roma és nem roma gyerekeket, vagyis Orbán Viktor 2010-es hatalomra jutásától kezdve még 7 éven keresztül.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy az Orbán-kormány 2013-ban államosította az oktatási intézményeket, vagyis 2004 és 2010 között, amikor a baloldali kormányok voltak hatalmon, még a gyöngyöspatai önkormányzat, és nem az állam tartotta fenn az általános iskolákat.