Nemes akció: krízisbe jutott roma diákok megsegítésére indult adománykampány

2020. május 7., 12:40

Szerző: Tóth Andrea Éva

Két évtizedes történetének legnagyobb közösségi adománygyűjtő kampányát indította el

a héten az ország első, komplex roma tehetséggondozó programja, a Romaversitas Alapítvány, hogy segítse a járvány miatt krízishelyzetbe jutott diákjait.  Három nap alatt majd kétmillió forint jött össze, de

legalább egymillió még hiányzik az érdemi segítséghez.

A Romaversitas az első, tehetséges roma fiataloknak szóló komplex képzési program Magyarországon. Húsz éves fennállásuk alatt hozzájárultak ahhoz, hogy több mint 300 roma diák szerezzen diplomát, és váljon jól felkészült, sikeres szakemberré.

A Romaversitas Alapítványnak jelenleg 47 egyetemista és 16 középiskolás diákja van, akikkel a szervezet munkatársai folyamatos kapcsolatban vannak. A járvány alatt jó néhányukról kiderült, hogy ha most nem kapnak extra segítséget, akkor hiába tanulták végig az egész évet, nem fognak tudni sikeresen helytállni az előttük álló megmérettetéseken.

Többen első diplomások lennének családjaikban

- tájékoztatta a 168 Órát a szervezet kuratóriumának elnöke.

A Romaversitas diákjai.

Dinók Henriett elmondta: a gazdaság megtorpanása miatt több diákjuk elvesztette a tanulmányai mellett végzett munkáját. A kollégiumok bezárása, valamint a leromlott anyagi helyzet miatt sokaknak haza kellett költözniük a szülői otthonokba, melyek gyakran túlzsúfoltak, ami már önmagában radikálisan rontja esélyeiket az év végi vizsgákra és az érettségire való felkészülés tekintetében. Több tanuló esetében további probléma, hogy elvesztették a hozzáférést az oktatási intézmények által biztosított infrastruktúrához, így pedig nem áll rendelkezésükre sem megfelelő minőségű számítógép, sem pedig megbízható internetkapcsolat.  

Így azon hallgatók számára, akiket a legsúlyosabb krízisbe lökött a válság, közösségi kampányt indítottak a héten.  

Az elmúlt három nap alatt 1,7 millió forint gyűlt össze, de

összesen 3 millió forintra van szükség

ahhoz, hogy mindenkin megfelelő mértékben tudjon segíteni az alapítvány, amelynek álláspontja szerint az oktatás az egyetlen tartós, hosszútávon hatásos eszköz a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére. 

A kuratóriumi elnök hozzátette: az egyetemi hallgatóknál a vizsgákra való felkészülés folyik nehezített pályán, néhány felsőoktatásba készülő diák esetében pedig félő, hogy a bizonytalan körülmények miatt elakadhatnak a rendszerben.  

A most létrehozott krízisalapba befolyt összegből ezért kiegészítő ösztöndíjat adnának a diákoknak. A kampányhoz az adakozni vágyók a Romaversitas honlapján és Facebook oldalán csatlakozhatnak.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.