Általában december 26-án megy ki ételosztásra a legtöbb rászoruló

2019. december 24., 16:10

Szerző: Bíró Veronika

Idén a Népligetben a Planetárium mellett tartja a karácsonyi ételosztást a rászorulóknak a Krisna-hívők humanitárius szervezete, az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány. Az ételt és a csomagot karszalaggal lehet átvenni, ezeket reggel nyolctól osztják, az ételt csak 11 óra után. Reggel fél tízkor körülbelül 200 ember várakozott karszalagra, a sorban gyerekeket is láttunk.

Az alapítvány vezetője, Szanyi Attila a 168 Órának elmondta, hogy idén valamivel kevesebb emberre számítanak. Korábban a Blaha Lujza téren tartották a rendezvényt, a Népliget viszont nincs annyira központi helyen.

A háromnapos ételosztás első napjára, december 24-re körülbelül ezer főt vártak. Kilencszáz csomagot és 1000 adag meleg ételt osztanak ki, december 25-én pedig 1100 csomagot és 1200 meleg ételt adnak. Elmondása szerint általában 26-án jönnek a legtöbben, akkor már 1400 csomagot és 1500 meleg ételt adnak.

Általában magyaros, vegetariánus egytálétel a menü. Kedden székelykáposztát, szerdán lencsefőzeléket, csütörtökön pedig babgulyást kapnak a rászorulók az alapítványtól. Emellett alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagokat is kiosztanak, ezekbe többek közt olajat, lisztet, cukrot, rizst tesznek, de jut mellé csokoládé, keksz és üdítőital is.

Szanyi Attila szerint mindig megtalálják őket azok az emberek, akik szeretnének segíteni.

– Még december 24-én is jönnek lelkes adományozók, akik egyszer csak megjelennek és hoznak élelmiszereket. Vannak olyan pékségek, ahol lesütöttek előre kenyeret, péksüteményt, de nem adták el, kihozták nekünk. Még tegnap este hatkor is megtaláltak minket a központban, hoztak egy teherautónyi lisztet, olajat, ezeket is beépítettük az osztásba – mesélte.

Az alapítvány előre egyeztet az adományozókkal, megrendeli a termékeket, amiket napokra előre kiporcióz. Az utolsó napokban már csak ezzel foglalkoznak a szervezők. Ha ezen kívül érkeznek plusz adományok, azokat oda rakják, abba a napi osztásba, ahol kissé hiányosnak érzik a mennyiséget.

A szervezők kedd reggel háromnegyed hatra értek ki a Népligetbe. Szanyi Attila szerint már akkor körülbelül 50 rászoruló ember várta őket.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.