Szegény Kovács Zoltán véletlenül elismerte, hogy Orbán Viktor barátainak számító elnökök autokraták, akik aláássák a demokráciát

2018. november 9., 16:53

Szerző:

Csodálatos lapszemlét közölt az MTI. Az állami hírügynökség a The Economist című brit folyóiratnak küldött kormányszóvivői olvasói levelet tartotta fontosnak hírként kiadni. A hetilap online kiadásának levelezési rovatában megjelent írással Kovács Zoltán arra reagált, hogy a The Economist Facebook-oldalán nemrégiben megjelent, Hogyan kell leépíteni a demokráciát című videó készítőinek idézete szerint Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy a muszlim migránsok lerombolják Magyarországot.

Fotó: Economist

A néhány hete megjelent videóban Orbán Viktor többek között Donald Trump, Vlagyimir Putyin, Kim Dzsongun és Recep Tayyip Erdoğan társaságában tűnik fel. A videó  azt mutatja be, hogyan lehet négy lépésben leépíteni a demokráciát, Orbán Viktorral a második lépcsőfokot illusztrálják, amely azt mutatja be, hogy az autokratikus vezetők miként kreálnak ellenségképet országuk társadalma számára.

A poszt Kovács Zoltán szerint azt sugallta, hogy a magyar kormányfő a demokráciát aláásó autokraták közé tartozik.

Kovács Zoltán levele szerint ezzel ellentétben Orbán Viktor valójában azt mondta, hogy a migráció az európai közbiztonságra, a jólétre és a keresztény kultúrára jelent fenyegetést, és arra hívta fel a figyelmet, hogy akik idejönnek, más vallásban nevelkedtek, és teljesen eltérő kultúrát képviselnek. A magyar kormányszóvivő úgy érvelt: „Egy olyan évszázad után, amelyben két világháború is katasztrofális károkat okozott, és fél évszázadnyi kommunizmus után, amely igyekezett eltörölni nemzeti önazonosságunkat, Magyarország nem fog szabadkozni amiatt, hogy elsődleges fontosságú feladatai közé sorolja kultúrája megőrzését.”

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Fotó: MTI/EPA, török elnöki hivatal sajtóirodája

Kovács Zoltán szerint az Orbán-kormány, látva azokat a kihívásokat, amelyekkel Nyugat-Európa országai szembesülnek a bevándorlás miatt, ésszerűen cselekszik, amikor ragaszkodik ahhoz, hogy a bevándorlást korlátozni kell. Felidézte, hogy a válság tetőpontján, 2015-ben hozzávetőleg 400 ezer migráns lépett be Magyarország határán át az Európai Unióba, gyakorlatilag mindegyikük illegálisan, a déli határkerítés felépítése előtt a helyzet ellenőrizhetetlen volt, és Magyarország polgárai sok más európai polgárhoz hasonlóan véget akartak vetni ennek a helyzetnek.

A magyar kormányszóvivő szerint éppen ezért „több mint ironikus", hogy a The Economist e példából kiindulva próbálja a magyar miniszterelnököt olyan autokratákkal egy csoportban láttatni, akik aláássák a demokráciát.

Kovács Zoltán elővette azt a fideszeset kampányszólamot is, hogy az áprilisi magyarországi parlamenti választás gyakorlatilag a kormány bevándorlási politikájáról szóló népszavazás is volt, és a kormánykoalíció ismét kétharmados többséget szerzett, olyan magas választói részvétel mellett, amilyenre 2002 óta nem volt példa. „Kemény kiállásunk a migráció ügyében polgáraink akaratát tükrözik. Nem mondható el ugyanez mindazokról, akik továbbra is a még nagyobb bevándorlást erőltetik" – fejezi be a levelét.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy maga a levél is több mint ironikusa, Kovács Zoltán ugyanis úgy határolódik el a videóban szereplő autokratikus vezetőktől, hogy a főnöke, Orbán Viktor az első vezető európai politikus volt, aki nyíltan Donald Trump mellett kampányoltÉ úgy tűnik, a kormányszóvivő elfeledkezett arról is, hogy olyan államfőket sikerül autokratának bélyegeznie, akik Orbán Viktor első számú szövetségeinek számítanak a világon. Ilyen Vlagyimir Putyin orosz elnök, akivel már magán cselgáncsóráknál tart, de  hasonlóan meghitt a viszonyt ápol  Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. Arról nem is beszélve, hogy a miniszterelnök a hírhedt 2014-es tusnádfürdői beszédében Orbán Viktor még illiberális mintaállamként dicsérte meg az erdogani Törökországot.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.