HVG: Megváltoztatnák a Szegedi Tudományegyetem nevét, bár ezt semmi sem indokolja

2020. október 23. 08:26 - szerző: 168 Óra - forrás: HVG.hu

Hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust a Szegedi Tudományegyetem vezetése - írja a hvg.hu, amely úgy tudja, hogy a tanácskozás legfőbb kérdése az intézmény nevének megváltoztatása lesz.

Az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

A most tervezett névváltás azt jelentené, hogy a jelenleg tucatnyi tudományterületet összefogó intézményt egyetlen, természettudományos-orvosi identitás zászlaja alá terelnék. (Az intézményt jelenleg vezető rektor, Rovó László fül-orr-gégész szakorvos).

A portál azt írja, szinte senki sem értesült a változtatási szándékról, miközben úgy tudják, hogy az egyetemi vezetésnél az átnevezés már hónapok óta napirenden van. A lap forrásai szerint a már bejáratott és nemzetközileg is jegyzett név lecserélését jelenleg semmilyen ismert tényező nem indokolja. Nemzetközi színtéren ráadásul a név többszörösen "foglalt", ugyanis Szent György hasonlóan csengő nevét világszerte több felsőoktatási intézmény is viseli.