Szegeden is bejelentették az ellenzéki összefogást, de a DK nem vesz részt benne

2019. július 5., 14:52

Szerző:

Pénteken jelentették be, hogy Szegeden is összefogott az ellenzék az őszi önkormányzati választásokra. Közös polgármester-jelölt – az MSZP-s Botka László jelenlegi polgármester – és mind a 20 városi választókörzetben közös jelölt fog indulni a fideszessel szemben.

Az összefogásban az MSZP, a Jobbik, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP vesz részt, a DK viszont nem.

Információink szerint a szegedi DK-nak Botka László MSZP-s polgármester stábja felajánlotta, hogy négy egyéni körzetben indíthatnak jelöltet, de ők olyan körzetet is akartak ahol az MSZP több cikluson át sikeres aspiránst indított és mindig nyert is. Ez szított feszültséget a két fél között. 2014-ben 15 választókörzetben nyert MSZP-s jelölt.

Fotó: Merész Márton

Az ellenzéki pártok szerint a DK - hasonlóan a budapesti ellenzéki főpolgármester-jelölti harchoz -Szegeden is többletjogokat akart a számukra sikeres május 26-i EP-választás eredményére hivatkozva. Bár a az EP-választáson a Momentum Mozgalom is kiválóan szerepelt minden korábbinál jobban szerepelt, Szegeden is, velük Botka László mégis meg tudott egyezni.

– Soha ekkora mértékű összefogás nem valósult meg, mint ami az elmúlt 17 évben. A Demokratikus Koalícióval is volt egy megállapodásunk az európai parlamenti választásokat követően, de azt felrúgták. Természetesen mi nyitottak vagyunk, várjuk őket az összefogásba, amennyiben nem jönnek, akkor nekik is tudniuk kell, hogy ezzel a Fideszt támogatják

– mondta az összefogást bejelentő sajtótájékoztatóján Szabó Sándor MSZP-s képviselő.

A DK később egy lapunkhoz is eljuttatott közleményben azt írta: „Régóta húzódó tárgyalások vannak arról, hogy Szegedet hogyan lehet az Orbán-rendszerrel szembeni ellenzék városának megtartani. Ezek a tárgyalások bölcsességet és kompromisszumkészséget igényelnek. Két célunk van. A város maradjon a demokraták kezén, illetve Szeged sokszínű, demokrata lakossága kellő súllyal hallathassa szavát a közgyűlésben. A Demokratikus Koalíció arra törekszik, hogy megállapodásra jussunk. Ehhez minden bizonnyal minden félnek kellő önmérsékletre, nagyvonalúságra van szüksége. Mi ezt fogjuk gyakorolni.”

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.