Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Benyújtotta „indokolt fellebbezését” a főügyészség a Szeviép-ügyben

2020. február 14. 11:16 - szerző: 168 Óra

A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon írásban is benyújtotta a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség útján a Pécsi Ítélőtábla felé a Szegedi Törvényszék felmentő ítéleti rendelkezésével szemben bejelentett fellebbezését – jelentette be az ügyészség honlapján.

A közleményt azzal a címmel tették közzé, hogy „Benyújtotta indokolt fellebbezését a Csongrád Megyei Főügyészség az un. Szeviép ügyben”.

Emlékeztettek arra, hogy a Szegedi Törvényszék másodfokú eljárásában a Szegedi Járásbíróság első fokon meghozott és valamennyi vádlott vonatkozásában bűnösséget megállapító ítéletét megváltoztatva a vádlottakat az ellenük emelt vád alól felmentette. Az ítélet szóbeli kihirdetésekor a Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be. Az írásba foglalt ítélet kézbesítését követően a főügyészség a fellebbezésében a harmadfokon eljáró bíróság felé indítványozta, hogy a Szegedi Törvényszék ítéletét eljárási jogszabálysértés és megalapozatlanság miatt helyezze hatályon kívül, és utasítsa a másodfokú bíróságot új eljárás lefolytatására.

„Fellebbezésében a főügyészség törvénysértőnek tartja a Szegedi Törvényszék ítéletének jogcímét és ezzel összefüggő azon megállapítását, melyek elsősorban azzal indokolják a felmentő rendelkezést, hogy az ügyészség a szükséges bizonyítás felvétele érdekében nem tett indítványokat”

– áll a közleményben.

A főügyészség a fellebbezésében megállapította, hogy a Szegedi Járásbíróság a szükséges bizonyítást felvette, megalapozott tényállást hozott, az ügyészség indítványával egyezően állapította meg a vádlottak bűnösségét. A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Törvényszék előtti eljárásban az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt annak megalapozottsága és törvényessége miatt.

„A megalapozott és törvényes elsőfokú ítélet helybenhagyására irányuló ügyészi indítvány esetén szükségtelen és indokolatlan további bizonyítás felvételének indítványozása”

– magyarázta az ügyészség.

Az ügyészi fellebbezésről a Pécsi Ítélőtábla fog harmadfokú eljárásban dönteni.

A Szeviép-vezéreket tavaly december 13-án mentette fel a bíróság. Az ügy előzménye, hogy az építkezésekkel foglalkozó cég évekkel ezelőtt bedőlt, hitelezőit végül az állam kártalanította, már az Orbán-kormány idején. A cég vezetőit első fokon csődbűntett miatt elítélte a bíróság, a másodfok viszont bizonyítottság hiányában felmentette őket. Jobboldali politikusok rendre firtatták a cégvezetés és a szegedi városvezetés közti kapcsolatot.

A Fidesz a szerdán kezdődött balatonfüredi frakcióülése előtt bejelentette, hogy a gyűlésen a párt azokat a témákat fogja érinteni, amelyek „a magyar emberek igazságérzetét sértik”. A kormánypárt ilyen pontnak érzi a Szeviép-ügyet is.

A kormányközeli Magyar Nemzet írta meg két nappal ezelőtt, hogy Orbán Viktor a frakcióülésen újabb nemzeti konzultációt jelentett be, amelyben kikérik az állampolgárok véleményét a szegedi cég témájában is.