Száznegyvenezer diákot érint, 90 milliárd forintba kerülhet az Orbán Viktor által ígért külföldi nyelvi kurzus

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint az egész akkor ér valamit, ha a tanulók már nem kezdő szinten állnak.

2019. február 12., 11:47

Szerző:

Évente 140 ezer diákot érint és 90 milliárd forintba kerülhet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint a 9. és a 11. évfolyamra járó tanulók kétszer kéthetes külföldi nyelvi kurzusa, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök ígért be vasárnapi évértékelő beszédében.

Keddi sajtótájékoztatóján Kásler Miklós azt mondta, a kétszer kéthetes, nyelvi környezetben tanulás reális lehetőséget biztosít a diákoknak arra, hogy használható nyelvtudásra tegyenek szert. Ezután Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára elmondta: a program részleteit még nem dolgozták ki, de pályázati rendszert terveznek, amelyben csoportos iskolai és egyéni pályázásra is lesz majd lehetőség. A program a 2020-2021-es tanévtől indul.

Még a bejelentés után nyilatkozott az Indexnek Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke, aki úgy véli, bár az ötlet jó, de nem ettől fognak megtanulni idegen nyelvet beszélni a diákok.

Diákok a nyelvvizsgán

- Az önmagában fantasztikus lehetőség egy nyelvtanulónak, hogy az itthon megalapozott nyelvtudását két hétig külföldön egészítse ki, de nagyon nem mindegy, milyen körülmények között teszi ezt – mondta Salusinszky, aki szerint

egy külföldi nyelvtanfolyamnak akkor van igazán értelme, ha a kilencedikes vagy tizenegyedikes diák már nem kezdő szinten áll, megvannak az alapjai a megfelelő kommunikációhoz. Ugyanis, ha bemennek ott az órákra, de délután már egymással csacsognak magyarul, akkor az semmivel sem több, mint egy itthoni kurzus.

Sokkal többet ér, ha a diákok egyenként vágnak bele ebbe, tudásszintjük szerint különböző, vegyes nemzetiségű csoportokba osztják be őket, ahol csak a tanult nyelven kommunikálhatnak társaikkal - véli Salusinszky.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.