Százmilliós csalást tárt fel az OLAF egy szabolcsi vállalkozásnál

2018. november 15., 16:38

Szerző:

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlása nyomán vádat emeltek három nő ellen, akik úgy kaptak összesen 306 millió forint európai uniós és magyar állami támogatást hűtőházak építésére, hogy a beruházást papíron jelentősen túlárazták – derül ki az ügyészség közleményéből.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata szerint egy nő – aki egy szabolcsi céget vezetett – egyéni vállalkozó lányaival elhatározta, hogy a gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozásuk korszerűsítéséhez uniós és magyar állami támogatásból hűtőházakat építenek.

A jogszabály szerint a támogatás csak akkor adható, ha a pályázó rendelkezik a beruházás legalább 55%-át kitevő önerővel. Ezzel nem rendelkeztek, ezért úgy döntöttek, hogy az építkezés kivitelezője az anya cége lesz, és papíron jelentősen túlárazzák a beruházást, azt a látszatot keltve, hogy rendelkeznek az önerővel. Valójában kizárólag a támogatásból akarták a hűtőházakat felépíteni.

Az építkezéshez az édesanya cége alvállalkozókat vont be, akik el is végeztek minden feladatot, majd ezt a munkát az anyuka több mint kétszeres áron tovább számlázta a lányainak. Így a vádlottak a támogatási kérelmekben úgy mutatták be a beruházást, mintha az 700 millió forintba került volna, noha a tényleges költség ennek alig fele volt. Így a vádlottak 306 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, melynek nagyobb része az Európai Uniótól, kisebb része a Magyar Államtól származik.

A nyomozás során a bíróság a két hűtőházat zár alá vette.

Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a három nő ellen. Börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozták a vádlottakkal szemben, illetve vagyonelkobzást a jogosulatlanul megszerzett pályázati pénz erejéig. Azt is indítványozták, hogy a bíróság az édesanyát tiltsa el a gazdasági társaság vezetői tisztségviselői foglalkozás gyakorlásától, és a gazdasági társaságot szüntesse meg.

Érdekes viszont, hogy az ügyészségi közlemény az OLAF jogkörének részletezésével zárul. Megjegyzik, hogy az OLAF bűncselekmény gyanúja esetén az adott tagállam ügyészségének küldi el vizsgálati eredményeit, és ajánlást tesz büntetőeljárás indítására. Azt is leírják, hogy

valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással vagy jelzéssel fordult a magyar ügyészséghez, az ügyészség – a mindig követett gyakorlatnak megfelelően – elrendelte a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték.

Ez viszont nem jelent automatikusan vádemelést, ahogy az Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozás sem jutott el vádemelésig, hiába tárt fel az OLAF a cég által elnyert 35 közvilágítási pályázat mindegyikével kapcsolatban visszaéléseket.