Százmilliókat kaszáltak szekszárdi fideszesek azokon a földvásárlásokon, amelyek a paksi atomerőmű bővítése ürügyén zajlottak

2018. december 6. 14:08 - szerző: 168 Óra

Több, mint 1,8 milliárd forintot fizetett egy állami tulajdonú cég, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. egy papíron alig hatodannyit érő ingatlanért egy olyan vállalkozásnak, amely több szekszárdi fideszes politikus érdekeltségébe tartozik - írta a 24.hu. A Cseppkő Faktor Zrt. ráadásul az ingatlanvásárlás előtt néhány alakult.

A cég tulajdonosi hálójában ott van Szekszárd választási bizottságának fideszes elnöke, Póla Zoltán és felesége, valamint a szekszárdi trafikbotrány egykori főszereplője, Fajszi Lajos, a Fidesz korábbi önkormányzati képviselője. A céghez kötődik továbbá a Tolna megyei közgyűlés fideszes alelnöke is, Kapitány Zsolt is.

A zsíros üzlet lényege, hogy az állami pénzből gazdálkodó PIP Kft. a paksi atomerőmű bővítésére hivatkozva 2018 eleje óta bővíteni kezdte az általa kezelt Paksi Ipari Park területét.

Az állami cég az utóbbi hónapokban több mint 4,3 milliárd forintot költött el új területek felvásárlására. Ennek keretében sikerült papíron igencsak rossz üzletet kötnie a PIP Kft.-nek a szekszárdi fideszesek cégével: a már régen csődbe ment Tolna-Hús lepusztult és romos egykori húsüzeméért fizették ki az 1,8 milliárd forintos összeget a Cseppkő Faktor Zrt.-nek. Az ingatlan már 2017-ben árverésre került, azonban mivel az állami Magyar Fejlesztési Bank jelzálogjoga volt rajta, az 1,6 milliárdos kikiáltási árért nem volt licitáló.

Azonban az egykori húsüzem területének valós értéke mindössze 250-260 milllió forint lehetett.

Alig két hónappal a sikertelen árverés után - a 24.hu által vizsgált mérlegadatok szerint - a szekszárdi fideszesekhez köthető cég mindössze 400 millió forintért juthatott hozzá az ingatlanhoz anélkül, hogy kifizették volna az állami banknak a ráterhelt hitelt.

Vagyis miután a szintén állami PIP Kft. megvette az ingatlant a Cseppkő Faktor Zrt.-től, akár 1,4 milliárd forintos hasznot is termelhetett az üzlet a Fidesz helyi potentájainak.

Az ügy miatt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést. - Ezeket az elképesztő összegeket az sem magyarázhatná, ha a tervezett atomerőmű ürügyén vásárolgatnának ingatlanokat, hiszen ha ezekre a területekre tényleg szüksége lenne az államnak, akkor megoldhatná kisajátítással is - mondta a politikus.

Hadházy Ákos
Fotó: MTI/Soós Lajos