Százmilliárdért vásárolt államkötvényeket egy rejtélyes nonprofit szervezet

2018. április 16. 17:51 - szerző: 168 Óra

Február végére eddig még nem látott mértékben ugrott mega háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél lévő állampapír-állomány – írja az MFor.

Háztartásokat segítő nonprofit szervezetek közé tartoznak az alapítványok, egyesületek, szövetségek, érdekképviseleti szervezetek nagy része, az egyházak, egyházi szervezetek, pártok, illetve az ezek által fenntartott egyéb jogi személyiségű intézmények (óvodák, iskolák, főiskolák, egyetemek, kórházak, szociális intézmények).

Hasonló jelenség volt, amikor 2014 őszén a Magyar Nemzeti Bank alapítványai kezdték el nagy tételben vásárolni a lakosságnak szánt állampapírokat, de 2016 óta portfóliójuk átcsoportosítása miatt nem vásároltak államkötvényt. Rajtuk kívül alig van potenciális vásárló, ennek ellenére a lakossági állampapírok állománya az MNB szerint növekszik.

Tavaly év elején is volt egy hirtelen növekedés az állampapírok állományában, akkor a vevő 101,8 milliárd forintért vásárolt főként rövid lejáratú értékpapírt. A titokzatos vevő ezután visszavonult, egészen 2018 elejéig, az újabb vásárlásig. Idén február végén már 350 milliárd forintnyi lakossági állampapírt birtokolt a rejtélyes nonprofit szervezet, a tavaly év végi 223,7 milliárd után.

Továbbra sem lehet tudni, hogy melyik szervezet engedhet meg magának ilyen mértékű vásárlást állampapírokból. Az sem kizárt, hogy több vevő hozta össze, de a milliárdos összeg miatt nagyon szűk a potenciális vásárlók köre.

A portál nem tud se alapítványról, se egyesületről, ami szóba kerülhet vásárlóként, ezért feltételezik, hogy egyház áll a jelentős értékű vásárlás mögött. Nyilvános beszámoló azonban nem érhető el esetükben.