Száműznék az önálló fizikát, a biológiát és a kémiát, a hetedikeseknek már nem kellene tanulniuk

2018. augusztus 29. 07:12 - szerző: Ágoston Zoltán

Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter csak pénteken áll a nyilvánosság elé az új Nemzeti alaptantervet (NAT) illető elképzelésekkel, de a hvg.hu megtudott néhány részletet a hétpecsétes titokként őrzött dokumentumról. Ezek egyike, hogy

az általános iskola hetedikes és nyolcadikos diákjainak már nem kellene fizikát, a biológiát és a kémiát tanulniuk, a három önálló tárgyat természetismeret néven egyesítenék a számukra.

A másik, hogy pénzügyi okok és a tanárhiány miatt

az Orbán-kormány lemondott a kilencévfolyamos iskola bevezetéséről.

Becslések szerint az oktatásból 2-3 ezer tanár hiányzik. Néhány éve vetődött fel, hogy a kis falusi iskolák felső évfolyamait egy-egy központi iskolában egyesítik, amelyekben kilenc éven át tartott volna az általános iskola. Az első hat évfolyamot minden diák a saját településén járhatta volna ki.

Az új NAT-ot jövő szeptemberben léptetnék hatályba, csakhogy ez csúszhat, mert Kásler Miklós minisztériuma egyelőre csak félkész terveket kapott róla. Kiszivárgott az is – a Népszava írta meg –, hogy az Orbán-kormány kétféle tankönyvet képzel el, amelyből a diákok választhatnak, egy államit és mellette egy keresztény szellemiségűt is.