Szalma Botond a KDNP-ről: A Fidesz csicskái voltunk

2019. március 14., 10:48

Szerző:

Szalma Botond volt KDNP-s képviselő szerint volt pártja a Fidesz csicskájává vált, és az történik a Semjén Zsolt vezette pártban, amit a Fidesz diktál. Az újpesti KDNP alapítóját, a KDNP volt budapesti elnökét 2014-ben zárták ki a pártból, most ellenzéki össztámogatással indul az önkormányzati választásokon. A volt kereszténydemokrata politikus kizárásáról is beszélt a Magyar Narancsnak adott interjúban.

2014-ben az utolsó pillanatban döntötte el, hogy független jelöltként indul, elmondása szerint azért, mert csak így lehetett tiltakozni a KDNP-ben tapasztalható sorozatos szabálytalanságok ellen. Annak ellenére nem vonták be a jelöltállításba, hogy ő volt a budapesti és helyi szervezet elnöke. Az alapszervezetük kihagyásával döntöttek a fideszes Wintermantel Zsolt indítása mellett, amihez úgy tették ki a KDNP logóját Újpesten, hogy abba ők nem mentek bele. Miután Szalma Botond függetlenként indult, azonnali hatállyal kizárták a pártból, kizárása után viszont a KDNP újpesti alapszervezet 90 százaléka kilépett.

KDNP - Szalma Botond felfüggesztett fővárosi elnök fegyelmi Szalma Botond
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A politikus a Magyar Narancsnak arról is mesélt, hogy Schmitt Pál egykori köztársasági elnököt felszólította a lemondásra, miután kiderült, hogy a volt köztársasági elnök plagizált doktori disszertációjában. Meglátása szerint a KDNP-nek kellett volna elhatárolódnia a köztársasági elnöktől, mert ha valaki az ország első embere, akkor ne lopja a doktoriját. A kormánypártokban nem örültek határozott fellépésének, bár elmondása szerint a többség vele értett egyet a kérdésben.

Arra a kérdésre, hogy népszerű volt-e a KDNP-ben, azt felelte, hogy a folyosón különösen, ott sokan lapogatták a vállát.

– Bent a teremben viszont lehajtott fejjel ültek. A pártban mindenki félti a megszerzett helyét, és nem alakultak ki a demokratikus viselkedési normák. Csicskái voltunk a Fidesznek. Az történik a KDNP-ben, amit a Fidesz diktál. Voltak nagyon jó embereink a budapesti kerületekben, mégsem tudott egyetlen helyen sem ténylegesen helyzetbe kerülni KDNP-s jelölt

– mondta.

Úgy véli, hogy el kell dönteni, hogy van-e KDNP vagy nincs.

– Akkor legyünk inkább egyszerűen a Fidesz tagjai. Olyan nincs, hogy délelőtt az Újpest, délután meg a Fradi mezét vesszük fel

– tette hozzá.

Véleménye szerint az ellenzék azért támogatja őt polgármesterjelöltként, mert olyan emberre van szükség, akit nem lehet megfélemlíteni, megvenni. Polgármesterként a pénzügyek rendbetételével kezdené a munkát, és úgy látja, a pénzcsapokat el kell zárni. Programjának három kiemelt pontja az újpesti bérlakásprogram kialakítása, az egészségügyi ellátás javítása, és a közlekedés újjászervezése.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.