Leporoltak egy régi tervet: szállodahajók fogadóállomása lehetne a Bálna a pesti Duna-parton

2020. június 26., 14:25

Szerző:

Hiába volt jó helyen, ötletesen megépítve, mindeddig mégsem sikerült igazán jó funkciót találni a Bálnának, amelyet még Tarlós István vezetése alatt adott el a főváros az államnak.

Az épület - amelynek tavalyi eladását Karácsony Gergely főpolgármester több üggyel együtt ki akarja vizsgálni - korábban is okozott fejfájást a városnak, 2014-ig pereskednie is kellett a kivitelezővel.

Ezután részben sikerült megtölteni - a Fidesz is rendszeresen tartotta itt eredményváróit a választások estéin -, de a kávézók, éttermek és a az épület előtti téli ingyenes korcsolyapálya ellenére nem sikerült kiaknázni az épületben rejlő lehetőségeket.

Most azonban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) leporolt egy korábbi tervet, amely szerint

a Bálna a szállodahajók fogadóállomása lehetne.

Erről az MTÜ vezérigazgatója, Guller Zoltán beszélt csütörtökön egy podcastban - írta a 444.hu.

Fotó: budapestgaleria.hu

Az ötlet egyúttal csökkenthetné a Duna-part túlterheltségét Budapest belvárosi szakaszán, ahol tavaly épp egy szállodahajó okozta a Hableány 27 ember életét követelő katasztrófáját . 

Az MTÜ elképzelése szerint úgy szolgálná ki a szállodahajókat a Bálna, mint egy repülőtér, hiszen ez lesz az érkezés és az indulás központja is.

Emellett állandó kiállítás, konferenciaközpont, gasztronómiai élménypont és 24 órás információs pont is lesz az épületben.

Guller szerint hamarosan ki lehet írni az épület új funkciójához szükséges átalakításokra vonatkozó közbeszerzési pályázatot, erről már egyeztettek a fővárossal is.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.