Szakály Sándor nem engedi el a Veritas Intézetet, újra pályázik a főigazgatói posztra

2018. október 29., 15:06

Szerző:

Idén december végén jár le Szakály Sándor főigazgatói kinevezése, aki öt éve áll a Veritas Történetkutató Intézet élén. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már kiírta a pályázatot a főigazgatói posztra. Szakály Sándor a Népszava érdeklődésére közölte, hogy újra pályázik a tisztségre.

– Szeretném továbbvinni azt a folyamatot, ami elindult – indokolta döntését a történész. Megemlítette a ceglédi Gulág-Gupvi Emlékhely létrehozását is, amelynek megvalósítására közel 550 millió forintot adott a költségvetés (a Gupvi a hadifoglyok és külföldről internáltak táborhálózata volt a Szovjetunióban). Pályázatát még nem írta meg.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Öt évvel ezelőtt egyedüli indulóként lett az intézet főigazgatója, és most sem tud arról, hogy más is pályázna a tisztségre. 

Szakály Sándor a Veritas létrehozásakor Boross Péter volt miniszterelnök felkérésére pályázott a főigazgatói posztra. Az intézet a Miniszterelnökség és Lázár János felügyelete alatt jött létre. Szakály hangsúlyozta, hogy ragaszkodott a történetkutató szellemi függetlenségéhez, ami „elengedhetetlen feltétele az értelmiségi létnek és a tudományos tevékenységnek”.

Idén nyáron átkerül az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá, ami a főigazgató szerint inkább csak formai változás.

– Lehet, hogy nem hiszi el nekem, de a politika semmilyen formában nem szól bele a munkánkba

– állította a lapnak.

Szakály Sándor 2014-ben nagy felháborodást keltett, amikor azt nyilatkozta, hogy a magyarországi zsidók 1941-es Kamenyec-Podolszkba történt deportálása a második világháborúban idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat toloncolták ide, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal. Több ezer embert gyilkoltak meg a deportáltak közül. Szakály kijelentése ellen számos történész, politikus és a Mazsihisz is tiltakozott. A DK-s Oláh Lajos holokauszttagadás miatt feljelentést tett ellene, de a nyomozó hatóság bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet.

 

2024. április 18., 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.