Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Nem veszi át a Magyar Filmakadémia életműdíját Szabó István

2020. február 26. 15:47 - szerző: 168 Óra/MTI

Nem veszi át Szabó István, a nemzet művésze a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját - derül ki az egyesület elnökségének szerdai közleményéből.

A Magyar Filmakadémia Egyesület tiszteletben tartja és tudomásul veszi Szabó István filmrendező döntését – olvasható a közleményben.

A Magyar Filmakadémia január végén hozta nyilvánosságra, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza; az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén pénteken lesz a Pesti Vigadóban – írta a távirati iroda.

Ez azonban nagyon nem tetszik például Schmidt Máriának. A múzeumigazgató-üzletasszony február elején a Facebook-oldalán üzent Kásler Miklós miniszternek, Fekete Péter államtitkárnak, Káel Csaba kormánybiztosnak és L. Simon László fideszes képviselőnek, miszerint a a díjazást felháborítónak tartja. Szabó a Kádár-rendszer besúgója volt, szerinte 30 évvel a rendszerváltozás és több mint hatvan évvel 1956 után nem a bűnösöket kellene ünnepelni, kitüntetni, hanem a hősöket és az áldozatokat – írta.

A Fidesz ehhez képest eddig húsz alkalommal szavazta le a Parlamentben az ügynökakták nyilvánosságra hozását célzó javaslatokat.