Orbán Viktor javaslatára lovagkeresztet kapott az ellenzéktől a Fideszhez pártoló korábbi MSZP-s polgármester

2019. augusztus 30., 15:07

Szerző:

Orbán Viktor javaslatára állami kitüntetést kapott Áder Jánostól Szabados Ákos volt pesterzsébeti polgármester - írta az Index. A főváros XX. kerületének egykor az MSZP-ben politizáló, majd független, most pedig a Fidesz támogatásával újrázni kívánó vezetőjét a kerületi honlap híre szerint „Pesterzsébet fejlesztése, illetve kulturális életének élénkítése érdekében végzett, a főváros eredményes működéséhez hozzájáruló polgármesteri munkája elismeréséül” a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta a köztársasági elnök.

Szabadost már idén tavasszal megnevezték az ellenzéki pártok közös kerületi polgármesterjelöltjüknek, csakhogy ezután bejelentkezett érte a Fidesz is. A kormánypárt 1994 óta nem tudott nyerni a döntően inkább baloldali beállítottságú XX. kerületben, ezért most új taktikát eszelt ki: saját vagy álcivil jelölt indítása helyett a városrészt 21 éve irányító polgármestert készül támogatni.

Szabados Ákos
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bár Szabados 17 évig MSZP-s polgármesterként vezette Pesterzsébetet, nemrég formális megállapodást kötött a Fidesszel, amelyben például az szerepel, hogy a két fél fontosnak tartja a hagyományok, a keresztény nemzeti kultúra megőrzését, a déli határkerítés fenntartását, valamint az illegális bevándorlás megállítását. De vállalta Tarlós István főpolgármester támogatását is.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.