Szabad az út a felsőoktatásba!

2016. november 9. 15:18

Mostantól nem kell aggódniuk azoknak, akik csak a 2005 előtti, hagyományos érettségi vizsgával rendelkeznek, hiszen a felsőoktatáshoz szükséges emelt szintű érettségi kiváltható az intézményi felvételi vizsgával. Ez azt jelenti, hogy az egyebek mellett a bölcsészet és társadalomtudományi képzésekre bevezetett alapvető felvételi követelményt, az emelt szintű érettségit nem kell megcsinálni, helyette egy új típusú szóbeli szakmai-motivációs felvételi beszélgetésen kell részt venniük a most jelentkezőknek.

Ebben a rendszerben a felvételi vizsga témái megegyeznek az emelt szintű érettségiével, azonban – a lexikális tudás mellett – vizsgálhatják a hallgató szakmai ismeretanyagát is az adott tudományterület kapcsán, amely talán komoly könnyebbség lehet a felvételizőnek. A keresztféléves felsőoktatási jelentkezési határidő november 15. éjfél, a sikeresek februárban már elkezdhetik a tanulmányaikat.

A Zsigmond Király Egyetem is várja leendő hallgatóit andragógia alap- és mesterszakra, emberi erőforrás alapszakra, gazdálkodási és menedzsment alapszakra, gazdaságinformatika alapszakra, kommunikációs és médiatudományi alap- és mesterszakra, nemzetközi gazdálkodás alap- és mesterszakra, nemzetközi tanulmányok alap- és mesterszakra, pénzügy és számvitel alapszakra, politológia alapszakra és politikatudományi mesterszakra, szabad bölcsészet és szociológia alapszakra. Jelentkezni lehet továbbá nemzetbiztonsági és biztonságpolitikai szakirányú továbbképzésre. A felsőoktatási szakképzés kínálata: emberi erőforrások, gazdaságinformatika, kommunikáció és média, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel.