Svájcba repült délelőtt a Honvédség egyik business jetje, de vajon mit keresett ott a futárgépnek titulált magánrepülő?

És hogy jön a képbe Kósa Lajos és édesanyja?

2019. január 8., 11:38

Szerző:

Kedd reggel a kecskeméti katonai repülőtérről a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkezett, majd 8 óra 56 perckor felszállt és Svájcba repült a Magyar Honvédség egyik Dassault Falcon 7X típusú, buisness jetnek minősülő repülőgépe – derült ki a radarbox24.com légiadataiból.

Ezek alapján a magyar légierő lajstromszáma alatt haladó (HUAF504) gép valamennyivel több, mint egy óra repülés után landolt a svájci Altenrhein repülőterén. Mivel a honvédségi repülőgépek repüléseinek célját a Honvédelmi Minisztérium rendszerint katonai, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem árulja el, csak találgatni lehet.

Dassault Falcon 7X
Fotó: Youtube

Altenrhein neve ismerős lehet a 2018. márciusában kirobbant botrány kapcsán, amikor kiderült: a fideszes Kósa Lajos elvállalta egy több ezer milliárd forintot érő külföldi örökség vagyonkezelését egy csengeri asszonytól. Ezen felül a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozott egy több, mint 800 millió forint Kósa Lajos édesanyjának való ajándékozásáról szóló hiteles közjegyzői okiratot.

Az okirat szerint a tranzakció megbízója a kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az Altenrhein Aviation AG egyik részvényese. Ő hatalmazta fel Kósa Lajost a dokumentum szerint, hogy az ajándékozást végrehajtsa.

A svájci cég később közölte: soha nem volt részvényesük Szabó Gáborné, sem semmilyen magánszemély.

Természetesen elképzelhető, hogy a Kósa-ügynek semmi köze a honvédségi buisness jet svájci útjához. Az Altenrhein Aviation AG ugyanis a Dassault Falcon 7X-hez hasonló gépek nagyjavításával, karbantartásával is foglalkozik, amelyre a Magyar Honvédség valószínűleg nincs felkészülve.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként nem ezzel a géppel, hanem a Honvédség másik Dassault Falconjával, a polgári lajstromszámú, de a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő repülőgéppel utazott Brazíliába újévkor.

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.