Súlyos orvoshiány a tatabányai kórház szülészetén

2016. november 23. 14:55

Kevés az orvos a tatabányai Szent Borbála Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A kismamák attól tartanak, hogy a még ott dolgozó, túlterhelt szakemberek is a távozás mellett döntenek, ezért petíciót indítottak, amit már több mint nyolcszázan írták alá – olvasható a Kemma.hu-n megjelent cikkben.

A Kemma.hu-nak Beszedics Környei Andrea, a petíció egyik kezdeményezője azt mondta: nem külföldre mennek a szülészek, hanem Esztergomba vagy más hazai városokba. Kórházi pletykák szerint azért mennek el az orvosok, mert a sürgősségi osztályon is ügyeletet kell vállalniuk, de nem érzik magukat kompetensnek a sürgősségi ellátásban. A közösségi oldalon szerveződött, A Szent Borbála Kórházban szülök/szültem Tatabánya csoportban is rendszeresen téma a tatabányai szülészet helyzete.

Amíg másfél éve körülbelül két hetet kellett várni egy nőgyógyászati vizsgálatra, most majdnem két hónapot – írja az egyik hozzászóló. Az egyik kismama szerint a terhesgondozó háromszor halasztotta el és adott hetekkel későbbi időpontot a vizsgálatra, az ultrahangra is kétszer. Szerinte elég érdekes hozzáállás ez, hiszen nem véletlenül mondják, hogy hányadik hétre essen egy vizsgálat.

A petíciót aláírók a szülészorvosok számának mielőbbi növelését, szakonkénti minimum két szülésznőt szeretnének a szülőszobára. Szerintük egy orvosnak lehetetlen helytállnia, ha egyszerre több szülés is folyamatban van.

A portálnak a Dr. Lőke János, a kórház főigazgatója azt írta: hivatalosan nem jutott el hozzájuk a petíció, így megkérdőjelezi, hogy valóban segítő szándék vezérelte a kezdeményezőjét. Lőke megerősítette a portálnak, hogy az érintett osztály valóban munkaerőhiánnyal küzd, de azt is hozzátette, hogy ez nem egyedi probléma. A főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy súlyos létszámgondjaink ellenére is az országos átlag alatt tudják tartani a fertőzéses szövődmények számát.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a személyzet létszámát mindenképpen növelni szükséges – amennyiben ebben bármilyen segítséget kapunk, örömmel vesszük. A petíció által említett más javaslatokat – dúlák segítése, vajúdókád alkalmazása – szintén köszönettel vesszük, megfontoljuk, szívesen nyitunk erről párbeszédet, ha van kivel” – írta Dr. Lőke János a Kemma.hu-nak.