Súlyos ezreket kell fizetniük az edelényi betegeknek, ha az orvos szerint indokolatlanul fordulnak az ügyelethez

2018. szeptember 24., 09:00

Szerző:

Akár négyezer forintot is elkérnének a betegektől Edelényben, ha az orvos úgy érzi, indokolatlanul fordultak az ügyelethez. A Népszava információi szerint az egészségügyi kormányzat is vizsgálatot indít az ügyben.

Az önkormányzat az ügyeleti ellátással kapcsolatos változásokat a Facebook-oldalán is közzétette, a teljes rendelkezés pedig a település honlapjára is kikerült. 

Attól a betegtől kérnének térítési díjat, aki úgynevezett kényelmi szempontból veszi igénybe az orvosi ügyeletet.

A javaslatot beterjesztő dr. Bárány Miklós, az ügyeleti szolgálat vezetője a képviselő-testületi ülésen azzal érvelt az indítvány mellett, hogy az utóbbi időben 60-80 százalék azok aránya, akik valójában nem is szorulnak „sürgősségi ellátásra”, csak gyógyszert akarnak íratni, vagy nem akarják kivárni a sort napközben a rendelőben. E szöveg szerint az ügyeleti ellátás indokoltságát a mindenkori ügyeletes orvos állapítja majd meg. Az ellátási területén élők számára a térítési díj 2000 forint lesz, az azon kívül lakóknak 4000, külföldieknek 8000 forint. Ezen felül külön összeget szednek még az indokolatlan házhoz hívásért is. Ez a tarifa a körzethez tartozó mintegy 16 falu lakosának 3000, a körzeten kívülieknek 5000, a külföldieknek pedig 10 ezer forintba kerülhet.

Szakemberek szerint azonban a beteg nincs abban a helyzetben, hogy megítélhesse indokolt vagy sem az ellátása. Emellett az alapellátási ügyeletet eleve arra szerződtetik, hogy a rendelési időn kívül fogadja a betegeket.

Korábban a portálnak Kovácsy Zsombor szakjogász azt nyilatkozta, hogy az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért.

Edelényben egy vállalkozás viszi az alapellátási ügyeletet az önkormányzat megbízásából, ezért 4,15 millió forintot kapnak havonta. Az orvosi ellátást pedig az egészségbiztosító téríti a szolgáltatónak. Az államtitkárság megerősítette, hogy az ügyben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal indít eljárást.