Románia után Magyarországon hal meg a legtöbb ember biciklis közúti balesetben

2019. augusztus 21., 18:55

Szerző:

EuroStat rendőrségi és kórházi adatok alapján felmérte az Európában és az Európai Unióban történt halálos kimenetelű utcai baleseteket, külön-külön vizsgálva a járműtípusokat. Az utolsó vizsgált év, 2017 alapján az derült ki, hogy egymillió lakosra számítva balesetben a legtöbb autó utasa Bulgáriában halt meg, a legtöbb gyalogos Romániában vesztette életét.

Egymillió lakosra vetítve viszont Magyarországon történt a második legtöbb halálos kimenetelű biciklis baleset.

Az elmúlt 20 évben jelentősen kevesebb halálos kimenetelű baleset volt az utakon, 2007 és 2017 között pedig 41 százalékkal csökkent a számuk az Európai Unió tagállamaiban. 2017-ben körülbelül 25 ezer halálos baleset történt, ami azt jelenti, hogy egymillió lakosból 49,7 ember veszítette életét közlekedési balesetben.

Fotó: Eurostat

A statisztikákból az alábbiak derültek ki:

  • Bulgáriában halt meg a legtöbb utas autóbalesetben, egymillió lakosra vetítve 63,7 ember veszítette életét ilyen módon.
  • Hollandiában, ahol szélesen elterjedt a bicikli mint közlekedési eszköz, viszonylag magas a halálos balesetek száma. Ott 5,9 kerékpáros halt meg egymillió lakos közül balesetben. Azokban az országokban, ahol a kerékpár kevésbé elterjedt – Románia, Magyarország, Litvánia, Belgium – mégis igen magas a halálos kerékpáros balesetek száma.
  • Az EU-s tagállamok közül egymillió lakosra vetítve Romániában halt meg a legtöbb biciklis, ott 9,7 kerékpáros baleset végződött halállal egymillió lakos esetében. A második helyen viszont Magyarország áll, nálunk 2017-ben egymillió lakos közül 8,3 ember halt meg kerékpáros balesetben.
  • A teljes EU-s átlagot tekintve 10,5 gyalogos halt meg utcai balesetben egymillió lakosra vetítve, az összes közlekedési baleset 21,2 százaléka végződött járókelő halálával. A tagállamok eredményei azonban nagyon eltérőek, Lettországban és Litvániában háromszor, Romániában pedig majdnem négyszer annyi járókelő halt meg közlekedési balesetben, mint más országban.

Az államok statisztikái között lényeges különbségek tapasztalhatók. A balesetekben elhunytak száma jelentősen magasabb az alacsony jövedelmű országokban, mint a fejlettebb államokban. Így Bulgáriában és Romániában körülbelül háromszor annyian halnak meg utcai balesetekben, mint az Egyesült Királyságban, vagy Svédországban. Ez az EuroStat szerint annak tudható be, hogy

az északi és a nyugati EU-s tagállamokban jobb minőségűek a járművek és az utak, és ott következetesen betartják a közlekedési szabályokat.