Spéder Zoltán eladta az Index hirdetéseit értékesítő ügynökséget, a színen feltűnt a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének az elnökségi tagja

2018. szeptember 17., 20:49

Szerző:

Akár kormányzati hirdetések is megjelenhetnek az Indexen azt követően, hogy egy hétfői bejelentés szerint Spéder Zoltán kiszáll a portál hirdetéseit értékesítő ügynökségből, a CEMP Sales House Kft-ből. – írja a 444. Az erről szóló közleményből az derül ki, hogy  Spéder Zoltán két magánszemélynek, Ziegler Gábor, illetve Oltyán Józsefnek adta el az online kiadóvállalatokat működtető vagyonkezelő társaságban, a CEMP-X Online Zrt.-ben, lévő tulajdonrészét. Ők 50-50 százalékos tulajdonrészt tudhatnak magukénak a a CEMP-X Online-ban, és így a kizárólagos irányításuk alá tartozik CEMP Sales House is, amely a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesíti. Az értékesítési ügynökségen kívül a CEMP-X Online-hoz tartozik a Dívány, a Femina, a Port, a TotalCar, és a Napi és az Inda is.

Ami Zieglert és Oltyánt illeti, ők húsz éve baráti viszony fűzi egymáshoz. Ziegler 2008 óta az Index értékesítési igazgatója, Oltyán pedig a KDNP Bács Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke. Oltyáné – jegyzi meg a 444 – a Magyar Építők portál, amely több vitatott építkezést is a védelmébe vett, de országszerte több vidéki hírportál alapításában is részt vett, és ő szervezte meg a Regon-csoportot is, amelyhez több másik portál mellett a Szeged Ma, a Cívishír és a Pécsi Újság is tartozik.

Mindez az Index szerkesztőségét nem érinti, az Index.hu Zrt részvényei annak a Magyar Fejlődésért Alapítványnak (MFA) a tulajdonában marad, amelynek a kuratóriumát Bodolai László, a portál jogásza vezeti. Bodolai László a fenti tranzakcióval párhuzamosan eladta az MFA alapítójaként ismert cégben, az NP Nanga Parbat 17. Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát, amelyet 50-50 százalékban a CEMP-X Online és a CEMP Sales House. vásárolt meg.  Átalakítják az Index kiadójának az igazgatóságát is,  amelyből távozik Simicska Lajos volt jogi képviselőjeként ismert Nagy Ajtony Csaba és Kereszty Gábor, és Bodolai mellett Szombathy Pál televíziós újságíró, illetve a mindenkori főszerkesztő – jelenleg Tóth-Szenesi Attila – marad benne.

Bár Bodolai László közleménye szerint az Index szerkesztőségének a függetlenségét az alapítványi tulajdonlás garantálja, a hirdetések nyilvánvalóan befolyási lehetőséget nyújtanak az új tulajdonosoknak.

Az Index régóta hirdetési feketelistán van a kormányközeli cégeknél, Orbán Viktornak és a Fidesz vezetésének pedig régóta deklarált célja valahogyan rátenni a kezét a Simicska Lajos által megmentett portálra. A miniszterelnök májusban az Index egyik újságírójának a kérdését azzal rázta le, hogy „fake news gyárnak” nem nyilatkozik, a 444 azonban augusztusban úgy értesült, hogy két pénzintézetnél is zöld jelzést adtak ahhoz, hogy hirdetési pénzeket költsenek el a legnagyobb magyarországi portálon. A Digitális Közönségmérési tanács adatai szerint az Indexnek egy hete, szeptember 10-én hétfőn 650 ezer egyéni látogatója és 5,7 millió oldalletöltése volt.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.