Sötétben akartak focizni, tönkrevágták a kapcsolószekrényt, cserébe megtisztították a várost, így elkerülték a bíróságot

2020. május 19., 11:35

Szerző:

Mindenki jól járt annak az ügynek a végén, amelyet pár felelőtlen fiatal robbantott ki még tavaly ősszel.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség által elrendelt közvetítői eljárás elérte célját, a rongálás vétségét elkövető fiatalok ugyanis megállapodtak a sértettel,

kétkezi munkájukkal jóvátették az általuk okozott sérelmet, így a bírósági felelősségre vonást is elkerülték.

Az eljárás adatai szerint 2018. november 24-én, 16 óra körüli időpontban a két fiatalkorú gyanúsított több barátjukkal együtt focizott egy bátonyterenyei iskola mögött lévő, a városi önkormányzat által üzemeltetett műfüves sportpályán.

Képünk illusztráció.

Miután besötétedett, a fiúk fel akarták kapcsolni a pálya világítását, mert tovább szerették volna kergetni a bőrt. A két fiú kinyitotta az elektromos kapcsolószekrényt, azonban annak belső áramkapcsoló részét zárva találták, emiatt azt elkezdték feszegetni, majd rugdosni, hogy kinyissák, míg annak ajtaja letört. Ezt követően

a fiúk megpróbálták felkapcsolni a világítást, de miután a szekrényben áram alatt lévő kapcsoló nem volt, nem jártak sikerrel.

A fiatalkorú elkövetők a sértett önkormányzatnak 120.000 Ft kárt okoztak, cselekményük ezért rongálás vétségének a megállapítására alkalmas.

A nyomozás során a bűncselekmény elkövetését beismerő, azt megbánó magatartást tanúsító gyanúsítottak kérték az ügyben közvetítői eljárás lefolytatását, amihez a sértett önkormányzat is hozzájárult.

A közvetítői eljárást – ami egy konfliktuskezelő eljárás, amelynek célja, hogy a sértett és az elkövető között független közvetítő bevonásával a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő írásbeli megállapodás jöjjön létre – ezért a Balassagyarmati Járási Ügyészség elrendelte.

A közvetítő, a Nógrád Megyei Kormányhivatal pártfogó felügyelője a mediációs eljárást eredményesen folytatta le. A felek sikeresen megállapodtak, okán annak is, hogy az önkormányzat nem pénzbeli kártérítést kért jóvátételként, hanem azt, hogy

a fiatalok közmunkát végezzenek, a település közterületeinek tisztán tartásában vegyenek részt.

A gyanúsítottak a megállapodásnak eleget tettek, erre tekintettel a Balassagyarmati Járási Ügyészség a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvá tevő gyanúsítottakkal szemben az eljárást megszüntette.

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.