Orbán köszönetet mondott Sorosnak, aztán elkezdte támadni

2020. január 9., 17:50

Szerző:

Ma már össze se lehetne számolni, a kormányfő hányszor, hányféle szitokként használta és mondta ki az elmúlt években az amerikai milliárdos nevét, ám az egyszemélyes háttérhatalomként beállított Soros Györgyről - csak úgy, mint a mai nemzetközi Kormányinfón -, mégis gyakran beszél róla elismerően Orbán Viktor. Ma pedig minden korábbinál tiszteletteljesebb hangot ütött meg vele szemben:

Nem akarom, hogy az a képzet alakuljon ki, mintha fixált lennék ebben az ügyben és akkor se alakuljon ki ez a képzet, ha az vagyok. (...) Mindig vita van arról, mit gondolok valójában Soros Györgyről. Tehetséges magyar embernek tartom, épp ez a baj. Jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de nem velünk van, ezzel kell együtt élni.

És ki emlékszik arra, hogy volt alkalom az elmúlt tíz évben, amikor a kormányfő megvédte Sorost, máskor egyenesen köszönetet mondott neki? Összegyűjtöttük a miniszterelnök Soros Györgyről szóló legérdekesebb mondatait.

Fotó: Kovalovszky Dániel
  • Nem szeretem a bosszú politikáját, a bosszú mindig hátrafelé van, és visszahúzza az embert. Egy ilyen plakátról Magyarországon senkinek nem jut eszébe az antiszemitizmus, de Soros György a globalizmus rosszabbik arcát testesíti meg. (2019. március, Welt am Sonntag)
  • A kommunista rendszer összedöntése nélküle nehezen ment volna, tehát Soros jót is csinált, de ez nem menti fel a jelenlegi tevékenysége alól. (2019. március, egy nőnapi háttérbeszélgetésen)
  • Soros György az a mi honfitársunk. Egy magyar ember. Sőt, magyar állampolgár, nem értünk egymással egyet. A vitát vállalni kell és érvelni kell. És aki az ő származása mögé bújik a vita helyett, az gyáva. (2019. január, Kormányinfó)
  • Legalább abban értsünk egyet, hogy Soros-egyetem lesz Magyarországon. A fél világot bepalizták azzal, hogy elküldték, elüldözték. Jól ismerem a tulajdonosát, Soros Györgyöt is, higgye el, nem az az ember, aki könnyen elmegy, itt lesz velünk együtt. (2019. január, Kormányinfó)
  • Soros György egy tehetséges magyar honfitárs, de nincs jó véleményünk egymásról. Sorossal békés vitáik voltak addig, amíg szervezetei nem kezdték el finanszírozni a migránsokat, arra bátorítva őket, hogy jogellenesen lépjék át a magyar határt. Ismerem Sorost, ő nem az az ember, aki csak úgy elhagyja (itt a CEU költözésére utal - a szerk.) Budapestet. (2018. december, oe24.at)
  • Sorosék nem szeretik nem szeretik a keresztényeket, össze akarnak keverni minket másokkal. (2018. június, Kossuth Rádió)
  • Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett. (2018. január, sajtótájékoztató)
  • Az egyetlen maffiaszerűen működő hálózat Magyarországon Soros Györgyé. (2017. június, Kossuth Rádió)
  • Találkoztam 2010-ben Soros Györggyel, megtisztelt egy budapesti látogatással és később is ajánlottam találkozót, de azok nem jöttek létre. (2017. április, Brüsszel)
  • Helyes, hogy a kommunista rendszer megdöntését és a szovjet hadsereg Magyarországról történő kivonulását nemcsak saját erőből, hanem a magyar demokrácia megteremtésében érdekelt külföldi támogatók segítségével érhettük el. És hívhatják akárkinek is, aki ezt finanszírozza, legyenek bármilyen érdemei is a korábbi antikommunista időszakban, ez ma, amit tesz, ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel. (2016. június, a jobbikos Gyöngyösi Mártonnak a parlamentben)
  • Ma létezik egy háttérhatalom, ez Soros Györgyhöz köthető. Ő az amerikai demokrata párt egyik legfontosabb finanszírozója, ezért azt kell mondanom, a száj Clintoné, de a hang Soros Györgyé. (2016. május, Kossuth Rádió) 
  • „Tekintettel arra, hogy Magyarország uniós elnökségének idején, 2011 első félévében az egyik fontos uniós téma az EU romaprogramja lesz, Soros György felajánlotta, hogy az általa vezetett Nyílt Társadalom Alapítvány ebben a témában kész az együttműködésre a magyar kormánnyal, illetve szívesen átadja széles körű tapasztalatait” - ez állt  a miniszterelnöki szóvivő közleményében, amit azután adtak ki 2010 októberében, hogy Orbán Viktor és Soros György személyesen találkoztak. Soros nem sokkal korábban egymillió dollárt ajánlott fel a vörösiszap-katasztrófa  kárainak helyreállítására, amiért Orbán külön kifejezte köszönetét.
  • Orbán Viktor vagyok, 1987 nyarán végeztem a jogi karon, 1983-tól 1987-ig a jogász szakkollégiumnak voltam tagja, jelen pillanatban pedig a Soros Alapítvány ösztöndíjasa vagyok. (1988)