Soros: A CEU-nak már késő

Az üzletember szerint az EU-nak tesztalanyként kellene használni Magyarországot a jogállamisági vitában.

2020. október 7., 07:59

Szerző:

Jogsértőnek minősítette a 2017-ben elfogadott, lex-CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosítást az Európai Unió Bírósága. Soros György üdvözölte a döntést, ami az egyetem számára viszont szerinte már túl későn született. A magyar-amerikai milliárdos szerint a magyar kormány legújabb áldozata a Színház- és Filmművészeti Egyetem, és az EU-nak tesztalanyként kellene Magyarországot használni a jogállamisági vitában – írja az Euronews.

A felsőoktatási törvény 2017-es módosítása főleg a Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetemet (CEU) érintette. Soros György szerint az Európai Unió Bíróságának mai döntése, mely szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, győzelem az EU alapvető értékeinek. A döntés viszont a CEU-nak már túl későn született. „Már nem tudunk visszatérni Magyarországra, mert az érvényben lévő törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek” – mondta az üzletember. (Bár az egyetem rektora, Michael Ignatieff épp ezzel ellentétes folyamatokról beszélt.) „Az EU jelenleg arról vitázik, hogy miként biztosítsa, hogy a támogatásokat a jogállamisággal összhangban használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy legyen Magyarország a tesztalany” – tette hozzá.

Az időközben Bécsbe költözött Central European University (CEU) elnök-rektora sajtótájékoztatón reagált az Európai Bíróság döntésére. Michael Ignatieff kijelentette, hogy „most a CEU szabad”, és szabadon oktathatja amerikai akkreditációjú programjait Budapesten. Azt még nem döntötték el, pontosan mely programokat és mekkora számban hoznak vissza a magyar fővárosba, de a bíróság döntése megadta a lehetőséget arra, hogy egyáltalán gondolkodjanak rajta, ami már jelentős előrelépés.

Az Európai Unió Bírósága több Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás ügyében hirdetett az idén ítéletet. A 2017-es civil szervezetekről szóló törvényről júniusban mondták ki, hogy sérti az uniós jogot, mert a tőke szabad mozgását és az egyesülési jogot is diszkriminatív módon korlátozza. A luxemburgi testület májusban döntött a tranzitzónákról, az ítélet miatt bezárták a tompai és a röszkei tranzitzónákat, és befogadóállomásokra szállították a menedékkérőket.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.