„Ez az ember meg itt nevetgél, mintha semmi sem történt volna" – Megkezdődött a soroksári futónő meggyilkolásával vádolt férfi pere

2019. október 7., 14:01

Szerző:

„Elképzelni sem tudom, hogy mit tud nevetgélni azon, hogy hátulról leteper és megöl valakit. Nemcsak a lányomat gyilkolta meg, hanem a családomat is” - mondta a soroksári futónő meggyilkolásával vádolt R. Szilveszter perében tartott előkészítő ülésen az áldozat anyja.

„A lányom kisfiának ma van a születésnapja, ez az ember meg itt nevetgél, mintha semmi sem történt volna. Ott leszek a következő tárgyaláson is, és kérni fogom, hogy nézzen a szemembe, és mondja el, mi oka volt arra, hogy megölje a lányomat” - idézi a 24.hu Gyurik Sándorné szavait.

R. Szilvesztert vezetik az előkészítő ülésre
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

R. Szilveszter pere hétfőn az előkészítő üléssel kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. A férfi a vád szerint hat évvel ezelőtt a Soroksári úton megerőszakolta és megölte Gyurik Krisztinát. Az ügyben öt év után, tavaly szeptemberben az hozott áttörést, hogy a laboratóriumi vizsgálatok egyezést mutattak a nő holttestén rögzített anyagmaradványok, és az öt éve betörés és lopás miatt börtönben lévő R. Szilveszter DNS-mintája között.

A férfi eleinte azzal védekezett, hogy látta, amikor a nőt egy másik férfi bántalmazza, DNS-e pedig úgy került a helyszínre, hogy megpróbálta megvédeni Krisztinát, és közben ő is megsérült. Ezt az egyébként is hihetetlen magyarázatot az is gyengítette, hogy az áldozat mobilját megtalálták a férfi börtönletétjei között.

Az ügyész életfogytiglant kért R. Szilveszterre aljas indokból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt abban az esetben, ha lemond a tárgyalás jogáról és a váddal egyezően az előkészítő ülésen beismeri a gyilkosságot.

24.hu tudósítása szerint a férfi flegmán válaszolt a bíró kérdéseire, és már a megérkezésekor belemosolygott a kamerákba. Bűnösségét nem ismerte be és vallomást sem tett. Azt mondta, asztalosként végzett, nőtlen, se gyereke, se más hozzátartozója sincs.

A nyomozás során 391 tanút hallgattak ki és 1500 DNS mintát vizsgáltak meg, a vádemelésig pedig több mint 350 millió forintot költöttek arra, hogy megtalálják az elkövetőt. A Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Osztálya az ügyben csaknem húszezer oldalnyi nyomozati dokumentációt adott át az ügyészségnek.

Lichy József, a vádlott védője az MTI beszámolója szerint az előkészítő ülés után újságíróknak azt mondta: az orvosszakértői vélemények között ellentmondások lehetnek, és a DNS nyomok rögzítése is vet fel kérdéseket.

Hozzátette: emberölési ügyekben általában nem hallgathat a vádlott az eljárás végéig, a bizonyítás egy pontján védencének feltehetően meg kell majd szólalnia. R. Szilveszterről a védő annyit mondott, hogy remeteként élt, de nem primitív személyiség, viszonylag értelmes, jó felfogású.

Fotó: Balogh ZoltĂĄn

A Fővárosi Törvényszék a következő tárgyalást a soroksári futónő meggyilkolása ügyében 2020 januárjára tűzte ki, akkor kezdődik el az érdemi bizonyítás.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.