Sólyom László szerint a Fidesz szórakoztatóbb, mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt

2018. március 14. 09:51 - szerző: 168 Óra

A Rajk László Szakkollégium vendége volt kedden Sólyom László, ahol az egykori köztársasági elnök azt mondta, hogy a Fidesz sokkal szórakoztatóbb, mint a Kétfarkú Kutya Párt – írja az Index.

– Szeretem a Kétfarkú Kutya Pártot, szoktam rajtuk nevetni, de azt kell mondanom, hogy a Fidesz jobban teljesít. Megvédeni az országot egy nem létező ellenségtől, na, ilyet a kutyapárt sem tud kitalálni

– mondta Sólyom.

A korábbi köztársasági elnök beszélt a rendszerváltásról és az azt megelőző folyamatokról, az Alkotmánybíróság kialakításáról, köztársasági elnöki időszakáról, de természetesen aktuálpolitikára is kitért. Élesen bírálta a NER-t. Megjegyezte, hogy nem gondolja, hogy diktatúra lenne, de tekintélyelvű a rendszer, a Fidesz pedig személyi döntéseken keresztül lerombolta az intézményeket, megnyirbálták az önkormányzatokat, szinte mindent központosítottak. A NER-megbízottai a NER céljainak megfelelően ténykednek, a politika pedig a legalsó szintekig hat. Sólyom szerint állami segítséggel épül a nemzeti tőkésosztály.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Korábban azért lehettek erősebbek az ellensúlyok, mert a hatalmon lévők féltek attól, hogy legközelebb nem ők győznek. Sólyom László szerint ezt a Fidesz módszeresen leépítette. Az alkotmányjogász megjegyezte, hogy régen az MSZMP is hasonló berendezkedésre törekedett, vagyis hogy a parlamenté legyen a legfőbb hatalom, ezért őt az Orbán-kormány a szocialista időkre emlékezteti.

– Ha mi kihalunk, akkor lesz vége a szocializmusnak. Már nincs sok hátra, nyugodjanak meg

– vigasztalta a hallgatóságát a volt államfő.