Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Soltész Miklós szerint Európában templomok százait zárják be, alakítják mulatóvá vagy mecsetté őket

2019. április 28. 14:06 - szerző: MTI

Pátyon átadták a II. János Pálról elnevezett új római katolikus templomot.

Új római katolikus templom épült a Pest megyei Pátyon. A Szent II. János Pál pápa-templomot Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szentelte fel vasárnap szentmise keretében. Spányi Antal homíliájában arról beszélt, egy templom sok mindent hirdet, egy kor felfogását Istenről, a világról és az emberről, a tervező szépérzékét, a templomot építők lelkiismeretességét, de elsősorban Isten jele. Legmagasabb pontján a kereszt messziről vonzza az emberek tekintetét és Istent hirdeti egy Istenről sokszor elfeledkező világban - mondta.  – Isten lakik itt, hogy betérhessünk hozzá és eléje tárhassuk örömünket", aggodalmainkat, bizonytalanságainkat. A közösség tagjai itt kérik Isten áldását a gyermekekre és a fiatal párokra és itt búcsúznak el halottaiktól - tette hozzá a püspök.  Úgy fogalmazott, a templom csodálatos hely, amelyért hálát kell adnunk Istennek, aki nem akar minket elhagyni. – Szent hely, ahonnan nekünk is szentként kell kilépnünk", mert a "templom szolgálata, hogy minket is élő templommá formáljon". Krisztus jeleivé a világban, akik kiállnak hitünk mellett akkor is, amikor ez félelmetesnek tűnik - mondta Spányi Antal.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, akik templomot építenek, felismerik, hogy a kereszténységből fakadó tudás, erkölcs és hit megtartó erő. Tudják, hogy az önfeladás nem vezet sehova, és az erkölcs elvetése önpusztító folyamat. Kitért arra, egyetlen utalást sem tenni az európai alkotmányban a zsidó-keresztény hagyományra és értékekre, egyet jelent az alapok szétverésével. Templomok százainak a bezárása, mulatóvá, vagy mecsetté alakítása a kereszténység megtagadása vagy behódolás egy másik kultúrának.  A pátyiak azonban más utat választottak, és vállalták a két évtizeden tartó küzdelmet templomukért - mondta az államtitkár. Megjegyezte: a kormány 340 millió forinttal támogatta a templomépítést, de hiába támogatják több ezer templom felújítását és több tucat építését, lélekkel csak a közösség töltheti meg.

 Soltész Miklós hozzátette: a neheze most következik, hiszen a pátyi katolikusokat mostantól kötelezi templomuk védőszentje, Szent II. János Pál jelenléte, aki mindig is lelki és fizikai közösségeket épített, és e közösségekből családi, papi és szerzetesi hivatások akadtak. Székely László (Fidesz-KDNP) Páty polgármestere elmondta: a templom a rendszerváltás óta folyamatosan növekvő pátyi római katolikus közösség állhatatosságának és kitartásának gyümölcse. Az építkezés költségeit egyházmegyei és állami forrásokból, pályázati támogatásokból, a hívek adományaiból, valamint önkormányzati és alapítványi forrásból fedezte az egyházközség - mondta.

A szentmisén részt mások mellett Navracsics Tibor uniós biztos és Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester. Az ünnepségen kiosztott füzet szerint a 20. század második feléig Pátyon csak kis létszámú katolikus diaszpóra élt, az 1990-es évektől azonban a fővárosból kiköltözők gyarapították a közösséget. A hívek kezdetben a korábbi mozi átalakított épületét használták liturgikus célokra. A templom alapkövét Zsolnay Béla akkori plébános 2000-ben helyezte el. Az épület terveit Gutowski Robert lengyel származású, Pátyon élő építész készítette el. Az építkezés 2006-ban kezdődött és 13 évig tartott.

Az elkészült épületben a templomtér mellett helyet kapott a plébánia, a paplak, iroda és a közösségi terek.