Simonka György nem is érti, miért függesztenék fel a mentelmi jogát

2018. október 18., 10:23

Szerző:

Tegnap a 168 Óra is beszámolt arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A politikus közösségi oldalán egy posztban reagált a történtekre.

– Igen, hallottam én is a híreket, ami a mentelmi jogom visszahívásáról szól. Ez annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni az említett ügyben. Magam sem értem, de természetesen állok elébe minden kérdésnek annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság

– írja.

 

A gyanú szerint Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető uniós és hazai támogatások jogellenes megszerzésére irányult. A képviselő olyan személyi kört épített fel, amelynek tagjai cégeiken keresztül beruházásokat és eszközbeszerzéseket felüláraztak, a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel, így jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vettek fel. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Az eddigi adatok alapján a politikus rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán az okozott kár több mint 1 milliárd 400 millió forint a kár.

Fotó: MTI/Rosta Tibor