Kicsúszütt a határidőből az állam, beragadt egymilliárd forint Simonka György cégében

2020. június 23. 09:16 - szerző: 168 Óra

Pert nyert a magyar állammal szemben a Transparency International (TI) Magyarország az 1,4 milliárdos csalással vádolt Simonka Györggyel kapcsolatos egyik ügyben – tudta meg a korrupcióellenes szervezettől a 24.hu.

A jogerős ítélet arra kötelezi a Magyar Államkincstárt, tisztázza, mi lett a kormánypárti politikus zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó cégének nyújtott tetemes állami támogatás sorsa. Az egykor Simonka és felesége irányítása alatt működő, mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft.

több mint egymilliárd forint közpénzt kapott

a már megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH), amelynek az államkincstár a jogutóda.

A kormányzati kommunikáció szerint a pénzt az állam rögvest visszakövetelte, amint a cég felszámolás alá került, és igényét a kijelölt felszámolónak is bejelentette, csakhogy ennek nyilvános nyoma nem volt. A részleteket az államkincstár sem a 24.hu, sem a TI Magyarország közérdekű adatigénylésére nem tisztázta. A perben végül arra kötelezte a bíróság az államkincstárt, hogy adja ki a kért adatokat.

Eszerint az állam valóban több mint egymilliárd forint jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetését rendelte el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel szemben, és a követelését a felszámolónak is bejelentette.

Csakhogy a hitelezői nyilvántartásba „határidőn túli” besorolással került az állam követelése. Magyarán

az állam kicsúszott a határidőből.

A Transparency szerint mindez azt jelenti, hogy ha volt is remény arra, hogy valamennyi pénz megtérüljön a követeléséből,

ezzel a hibával vélhetően elúszott.