Simicska régi nevelésének üzent az új: Vona Gábor korrupt zsarnoknak nevezte Orbán Viktort

2017. december 7. 21:45 - szerző: 168 Óra

A Simicska Lajos tulajdonában álló Hír TV Egyenesen című műsorában, élő adásban üzent Vona Gábor, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktornak, miután pártja egész napos válságtanácskozásáról számolt be.

„Ide figyelj, Viktor, te korrupt zsarnok, nem félünk tőled! (…) Te azt mondtad, 2017 a lázadás éve lesz, én meg úgy gondolom, hogy a lázadás éve 2018 lesz, amikor az emberek el fognak téged zavarni, így készülj, arra kérlek.”

Vona Gábor és szélsőjobboldali pártja, miután tegnap kiderült, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Simicska plakátcégeinek a Jobbik részére nyújtott „kedvezményes” hirdetési lehetőséget tiltott kampányfinanszírozásnak minősítette, egy jogászokból álló „válságstábbal” ma áttekintette a lehetőségeket. Helyzetüket nehéznek de nem reménytelennek írta le, és bejelentette, a párt határozott arról hogy

közösségi pénzgyűjtést szervez arra, hogy kifizethessék a szokatlanul nagy büntetést.

Ezen túl a Jobbik elnöke úgy nyilatkozott, „nem zárja ki”, hogy utcára is kell vonulniuk a párt lehetetlen helyzete miatt. Vona szerint ugyanis az őket sújtó büntetés „nem jogi ügy”, és nem is csupán a Jobbikról szól, „nem így akartunk választást nyerni, hanem konstruktív, békés módon, de úgy tűnik, a Fideszt ilyen eszközökkel nem lehet legyőzni”. Vona minden kormányváltást akaró embert felszólított, hogy álljon ki mellettük.

A Jobbik és Simicska Lajos volt fideszes pártpénztárnok között azóta alakult ki közelebbi kapcsolat, hogy 2015 februárjában a Közgép nevű építőipari mamutcég, valamint a Hír TV-t, a Magyar Nemzetet és más sajtótermékeket is tulajdonló oligarcha több médiavállalatának szerkesztője is felállt székéből, és otthagyta őt, mert összeveszett Orbán Viktorral, aki a reklámadóval kívánta „büntetni”. A viszony elmérgesedett, Simicska pedig az utóbbi időben mind nyíltabban támogatását fejezte ki a Jobbik irányába.

A kormány érdemben nem reagált a radikális párt vádjaira, amely szerint a mostani büntetés egyszerűen arra irányul, hogy ellehetetlenítsék ellenzéküket a választások előtt pár hónappal. A felvetésre, hogy 2010-ben és 2014-ben – akkor még baráti egységben – a Fidesz–KDNP is igénybe vett Simicska cégénél plakátkedvezményt, Harrach Péter KDNP-s képviselő ma korábban csak annyit mondott: „nincsen semmi baj a kettős mércével” ebben az esetben.