Tiltakoznak az antiszemita botrányaival elhíresült Siklósi kinevezése ellen a Közszolgálati Közalapítvány ellenzéki delegáltjai

2020. január 7., 20:16

Szerző:

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három ellenzéki tagja (Debreczeni József, Kránitz László, Silhavy Máté) is tiltakozik Siklósi Beatrix kinevezése ellen, akit nemrég jelentettek be, mint a Kossuth Rádió új csatornaigazgatója. A kuratórium három tagja szerint Siklósi személye elfogadhatatlan a korábbi nyíltan kirekesztő, antiszemita megjegyzései miatt - írta az Index.

"Nevezett számos alkalommal, a legkülönfélébb fórumokon tett gyűlölködő megnyilvánulásokat. Ezek citálása helyett álljon itt egyetlen idézet: „Siklósi Beatrix... személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására.” Ez a szövegrészlet a történelmi egyházak vezetőinek Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András által jegyzett, 2014. október 21-én kelt nyilatkozatából való, amellyel nevezettnek az MTVA vallási, nemzetiségi stb. műsorai főszerkesztőjévé történt kinevezése ellen tiltakoztak. Siklósitól ezt követően elvették a vallási műsorokat. Kizártnak tarjuk, hogy ugyanő alkalmas lenne a Kossuth Rádió közszolgálati normák szerinti vezetésére." - fogalmazott a közlemény.

Emellett azt is kifogásolják, hogy Siklósi közismert Orbán-rajongó, ami szembe megy azzal a törvényi előírással, miszerint a közmédia egyik rádiójának csatornaigazgatójaként garantálnia kell a közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségét.

A 90. § 1. c. törvény többek között kimondja, hogy a csatornaigazgató 

  • ellenőrzi a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak a közszolgálati médiaszolgáltató tevékenysége általi megvalósulását,
  • amennyiben a közszolgálati médiaszolgáltató megítélése szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak elérését súlyosan sértő vagy veszélyeztető magatartást tanúsít, a Médiatanács eljárását kezdeményezheti.
  • védelmezi a közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségét.

 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.