Nyomozás indult a vértesszőlősi siklóernyős baleset miatt

2020. július 6., 20:27

Szerző:

Nyomozás indult a Vértesszőlősnél fán akadt siklóernyős mentése közben történt baleset miatt − írja a 444 a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása alapján.

A tárca azt írta a portál megkeresésére, hogy 

„a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Központját július 5-én, a kora délutáni órákban értesítették az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai arról, hogy Vértesszőlős térségében egy siklóernyős balesetet szenvedett, a kutató-mentő szolgálat a mentési protokollnak megfelelően, a mentésirányító által meghatározottak szerint járt el”.

Hozzátették, hogy a baleset körülményeit a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja, így az eset további körülményeiről nem adhatnak tájékoztatást.

444 számolt be arról hétfő délután, hogy Illés Viktor együtt indult siklóernyőzni Oroszi Zsolttal. Oroszinak 200 méteres magasságban gondjai akadtak, mentőernyőt dobott, majd sértetlenül leereszkedett az erdőbe. A két ernyő fennakadt a 20-25 méter magas fákon, de Oroszi le tudott mászni egy Y-ághoz körülbelül 15-20 méter magasan.

A kiérkező tűzoltók és a rendőri helyszínelők együtt felhívták a fán ülő férfit, aki közölte, hogy semmi baja, próbálja értesíteni a mentőket. Megérkezett aztán először a mentősök helikoptere. A mentőorvos jelezte, hogy úgy hallotta, útban van Pápáról egy MI-8as honvédségi helikopter, ami szerinte erre a célra alkalmatlan, elmondása szerint volt már arra példa, hogy a kollégái testi épségét veszélyeztette mentés közben a MI-8-as által keltett szél.

Illés Viktor az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy amikor a katonai mentőhelikopter megjelent, az a rotorjával hatalmas vihart okozott, majd a szélben leszakadt a barátját tartó ág. Oroszi 15-20 métert zuhant, a zuhanás után újra kellett éleszteni. Életveszélyes állapotban vitték kórházba, jelenleg is intenzív osztályon ápolják.