Működésre kap pénzt a kormánytól a stadionnal, látványberuházásokkal támogatott Kisvárda

2020. április 21. 17:24 - szerző: 168 Óra

A kormány közel 440 millió forintos extra támogatást adományozott a kisvárdai önkormányzatnak. A múlt héten megjelent határozat szerint Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter városa az önkormányzat kötelező feladatainak ellátására kapja a költségvetés módosításával a vissza nem térítendő egyedi támogatást.

A város polgármesterétől a 24.hu próbálta megtudni, hogy miért szorult rá az egyébként jelentős állami fejlesztési támogatásokban bővelkedő város a kormány segítségére, de Leleszi Tibortól nem kaptak választ.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Nem zárható ki, hogy a mostani kormánytámogatás összefügg azzal a helyi nagyberuházással, amely tavaly az önkormányzat számára kellemetlen fordulatot vett.

A város a munkálatok befejezése előtt szerződést bontott a futballstadion-építés fővállalkozójával, a Penta Industry Kft.-vel, de a cég nem hagyta annyiban, és pert indított a kifizetetlenül maradt pénzek miatt. Az eljárás során a bíróság elrendelte, hogy az önkormányzat 400 millió forintot tegyen letétbe az ítélethozatalig.

A stadiont 2018 nyarán adták át, de a Penta Industryt a beruházás lezárása előtt kizárták a területről, és nem fizették ki a 2,4 milliárdos pénzügyi keret utolsó részletét. A cég feladata az volt, hogy egy 2850 fedett ülőhellyel és 9 skybox-szal rendelkező stadiont építsen a 16 ezer lakosú város számára. A beruházásra eredetileg a kormány adta pénzt, a bírósági letét előteremtésére viszont a 2,4 milliárdos állami keret sem volt elég.

A vitatott 398 millió forintos összeg egy részét a működési célú tartalékból kellett kipótolnia az önkormányzatnak, mert addigra már csak 243 millió maradt a stadionra kapott állami pénzből.

A 24.hu információi szerint a pereskedés – annak ellenére, hogy Penta Industry tavaly novemberben csődbe ment – még jelenleg is tart, így az önkormányzat letétjének sorsa sem dőlt el.

A múlt heti kormányhatározat egyébként összesen 1,1 milliárd forint összegű rendkívüli támogatást osztott ki, szinte egyidőben azzal, hogy bejelentették, a vírusvédelmi alap feltöltése érdekében elvonják az önkormányzatoktól a gépjárműadót, amiből 34 milliárd forintos bevételt várnak.