Megvédte Merkely a lélegeztetőgép-beszerzést

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a modellek indokolták, hogy 14 ezer lélegeztetőgép legyen.

2020. december 11., 18:12

Szerző:

 

 

 

A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően alakul stabilan 700 alatt a koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma, a berendezések beszerzése indokolt volt - jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora pénteken az MTI-nek nyilatkozva.

 

     Merkely Béla közölte: Magyarországon "békeidőben" ezer koronavírusos beteg számára van meg a kapacitás a lélegeztetésre, de a járvány első hullámában, az Észak-Olaszországban ellátatlan betegekről szóló híreket látva, a Magyarországra készített matematikai modellek szerint a legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére lett volna szükség. Ezért indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése - fejtette ki.

 

Végül 17 ezer lélegeztetőgépet vett Magyarország, amire 2000-nél kevesebb aneszteziológiai szakápoló jut az egész országban, de ők egyéb intenzív esetekkel is foglalkoznak.

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.