A Semmelweis Egyetem diákja az egyik koronavírusos beteg, 16 gyógyszerészhallgató nem mehet az épületbe

2020. március 4., 21:26

Szerző:

A Semmelweis Egyetem egyik külföldi gyógyszerész hallgatójánál igazolták a tesztek a koronavírus-fertőzést - erősítette meg a korábbi sajtóértesüléseket az intézmény a honlapján

Közölték: az egyetem rektora arról intézkedett, hogy innentől a 16 tagú, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerészévfolyam a „szükséges időtartamig” nem vehet részt előadáson és gyakorlaton – interneten biztosítják nekik az oktatási anyagot –, jóllehet, az ATV korábbi értesülése szerint az érintett iráni diákok egyébként február 22-én, majdnem két hete tértek vissza Iránból.

Az egyetem azt írta:

további óvintézkedéseket is tesznek, például a rektor a szombatra tervezett nemzetközi hallgatói fesztivált későbbi időpontra halasztotta.

Az Index pedig úgy értesült, a másik diák a győri egyetemre jár, de ezt az egyetem sajtósa szerda este cáfolta, tehát egyelőre nem tudni, hogy hol diák a másik fertőzött.

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Facebook-oldalán pedig arról írnak – szúrta ki az ATV –, hogy

az egyik fertőződött iráni hallgató nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást.

A hallgató egy hétig járt gyakorlatokra, a 16 fős angol évfolyamra. Jelenleg a Szent László kórházban van karanténban elkülönítve.

Ismert, Orbán Viktor miniszterelnök szerda kora este közösségi oldalán jelentette be, hogy megvan az első két olyan beteg, akit koronavírus-fertőzés miatt kellett kórházba vinni. Mindketten külföldi, iráni diákok, egyelőre tünetmentesek, de a szükséges eljárásnak megfelelően a Szent László Kórházba vitték őket - mondta.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa pedig azt közölte, hogy a két iráni diákon elvégzett laboratóriumi tesztek a megerősítő vizsgálatokkal együtt pozitívnak bizonyultak. Mindketten jó állapotban vannak, enyhe tüneteik vannak, nem lázasak, "fizikálisan teljesen jól vannak" - ismertette. Hozzátette: szerda délután a két diákkal együtt lakó embereket, egyikük feleségét és a másik fertőzött barátnőjét szintén elkülönítették a kórház koronavírus-gyanús betegek ellátására fenntartott izolált kórtermében.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.