Semjén Zsolt azt szeretné, ha Magyarországon nem lehetne nemet változtatni

2020. április 1., 11:58

Szerző:

Megszüntetné a kormány a nemváltoztatás lehetőségét, derül ki a Semjén Zsolt által benyújtott közigazgatási tárgyú salátatörvény-javaslatból. A miniszterelnök-helyettes jegyzi azt az éjszaka benyújtott javaslatot is, ami korlátozná a polgármesterek jogát a veszélyhelyzetben, de azt is szeretné, ha az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény módosulna, egész pontosan

bekerülne a születési anyakönyvbe a születési nem, ami a javaslat szerint „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”.

A születési nem felváltaná a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő – és például a személyi igazolványon is szereplő – „nem”, ami adat

a javaslat alapján nem lenne megváltoztatható. 

Az általános indoklás szerint a jogszabályok jelenleg nem tartalmazzák a nem fogalmát, tekintettel arra, hogy a nem meghatározása biológiai alapokon nyugszik. A szöveg felidézi, hogy a nemet az elsődleges nemi jelleg, illetve a kromoszóma alapján tudják meghatározni.

Fotó: MTI/Balázs Attila

„Az anyakönyvbe bejegyzett nem, tulajdonképpen az orvos által megállapított tényen alapul,

amelyet az anyakönyv deklarál. Az anyakönyv ellenkező bizonyításig a bejegyzett tényeket, jogokat igazolja, tehát jog keletkeztető hatása nincs. Az anyakönyv által deklarált nem alapján azonban már jogok, illetve kötelezettségek keletkezhetnek, ennek megfelelően szükséges a születési nem fogalmának meghatározása. Tekintettel arra, hogy a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség” – áll a jogszabály általános indoklásában. 

(Az Index nyomán)

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.