Semjén Zsolt megmutatni sem meri a költségvetést, az Orbán-kormány legalább ötvenmilliárdot szórhat el a 2021-es vadászati világkiállításra

Még majdnem három év van hátra, az infrastrukturális beruházások el sem kezdődtek, a büdzsé már feszegeti az 50 milliárdos keretet. Csak logóra és ajándéktárgyakra egymilliárdot szánnak.

2018. december 11., 08:59

Szerző:

Magyarország újra vadászati nagyhatalom lehet – ezzel a felkiáltással harangozta be három és fél éve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy fél évszázaddal az 1971-es nagyszabású budapesti rendezvény után, 2021-ben újra vadászati világkiállítást rendez Magyarország. A megnyitóig még mindig majdnem három év hátra van, de az esemény büdzséje már most feszegeti a tervezett, 50 milliárd forintos keretet – írja a hvg.hu.

A rendezvény büdzséjének tervezete azóta elkészült. Februárban Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegyletet is elnöklő miniszterelnök-helyettes ironikusan megjegyezte, hogy még nem gyűjtötte össze a bátorságát ahhoz, hogy megmutassa Varga Mihály pénzügyminiszternek. A kalkuláció azóta sem nyilvános, de egyre több jel mutat rá, hogy a végösszeg megközelíti az elszabadult költségvetésű 2017-es budapesti vizes-világbajnokságét.

Az egyik leghíresebb vadászó közéleti személyiség
Fotó: Magyar Nemzet

A rendezvénysorozathoz kapcsolódó beruházások végösszege még az optimista jelenlegi kormányzati becslés szerint is legalább 50 milliárd forintra rúg majd. A keret négyötödét a rendezvényhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások emésztik majd fel – elsőként is a világkiállítás fő helyszínéül szolgáló kőbányai vásárvárost és környékét érintő fejlesztések.

Az eredetileg olimpiai helyszínnek álmodott kőbányai vásárközpont ingatlanvagyonát 2016 áprilisában, 17,28 milliárd forintért vásárolta vissza a kormány francia befektetőktől. A 17,28 milliárdos vételáron felüli ráfordítások nagy része arra kell, hogy új épületeket húzzanak fel a területre.

A csak a Hungexpót érintő infrastrukturális fejlesztéseket múlt héten 40 milliárd forintosra becsülték a hvg.hu kormányzati forrásai.

A szervezésre egy hete önálló kormánybiztost is kapott a rendezvény, méghozzá a nemrég államtitkárrá avanzsáló, vadászszenvedélyéről a Facebook-oldalán is gyakorta posztoló Kovács Zoltánt.

A kinevezésről szóló kormányhatározat szerint Kovácsnak az őt nemzetközi kommunikációs államtitkárként megillető 1 296 300 forintos illetményen túl kormánybiztosként is államtitkári fizetés jár majd, és munkáját tízfős titkárság is segíti. Projektcég is alakul majd a lebonyolítással kapcsolatos teendők koordinálására. Ennek alapítására 563 millió forint menne még az idei büdzsé terhére.

A világkiállításnak csak a programjaira további tízmilliárd forintot szán az Orbán-kormány a hvg.hu információi szerint. A három hetesre tervezett esemény kísérőrendezvényeként például európai lovas játékokat rendeznek majd a Kincsem Parkban, de lesznek sportlövő, íjász-, kutyás-, és horgászprogramok is, a Magyar Művészeti Akadémián pedig külön ülésszak foglalkozik majd a vadászat és a művészet kapcsolatával.

A már említett költségvetés-vázlat szerint nemcsak az Országos Magyar Vadászkamara egyes megyei szervezetei kapnának milliókat a világkiállításhoz kapcsolódó helyi programok szervezésére, de százmilliós nagyságrendben jutna a pénzhez egy rakás, a vadászathoz érintőlegesen kapcsolódó szervezet is. A Magyarországi Vadászlövészek Egylete például 82+104 millió forintból szervezhet a világkiállításhoz kapcsolódó versenyeket, míg a Magyar Bocuse d'Or Akadémia 19 millió forintból mutatja majd be a vadhús és a hal elkészítésének konyhaművészetét.

A javaslat szerint 2019 első félévére ütemezve a külsőségekre is egymilliárd – logótervezésre és -gyártásra 250, ajándéktárgyakra további 750 millió - forintot különítenének el.