Semjén Zsolt: Ha Szent II. János Pál pápa nem élt volna, akkor még mindig a Magyar Népköztársaság alattvalói lennénk

2019. május 11. 13:02 - szerző: MTI

A nemzetek, nemzetiségek jogai emberi jogok a közösség szintjén - elevenítette fel Szent II. János Pál pápa egyik gondolatát Semjén Zsolt szombaton Piliscsabán, a pápa szobrának avatóünnepségén.

A miniszterelnök-helyettes a piliscsabai Kenderesi út és a Fényesliget sétány kereszteződésénél álló szobornál tartott ünnepségén arról beszélt, hogy ha Szent II. János Pál pápa nem élt volna, akkor most nem lehetne megtartani a szoboravatót, mivel még mindig a Magyar Népköztársaság alattvalói lennénk. Hozzátette, hogy a kommunizmus szörnyétől való megszabadulás három embernek köszönhető: Szent II. János Pál pápának, Ronald Reagan egykori amerikai elnöknek és Mihail Gorbacsov volt szovjet államfőnek, akik felismerték, hogy nem vihetik bele az emberiséget egy atomháborúba.

Kifejtette, a pápa mint lengyel származású ember pontosan tudta, hogy nemcsak egyének vagyunk, hanem egy nemzet tagjai is, amelytől a nyelvünket, a gondolkodásunkat és a kultúránkat kaptuk, és ezért a nemzeti lét érték az örökkévalóság szempontjából is. Minden nemzet megismételhetetlen és egyszeri érték - fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes.